Van Gogh multimédiás kiállítás Budapesten 2024-ben!

Van Gogh multimédiás kiállítás Budapesten 2024-ben!

Berlin, Los Angeles, Szöu és Milánó után februárban Budapestre érkezik a világ egyik legnépszerűbb kiállítása, a Vincent van Gogh The Immersive Experience. Élménykiállítás, ami több érzékünket is stimulálja. A műalkotások megelevenednek, zene és narráció kíséri a látványt.

Van-Gogh-360-Delhi-Image-by-Shrey-Gupta

Sétálj a búzamezőkön…

Vagy egy csillagos éjen…

A kiállításnak a BOK Sportcsarnok ad otthont 2024 február 2-től.

Jegyek egy órás idősávokra vásárolhatóak meg itt.

Már alig várom!

Az olajfestés kellékei – azaz mit tartalmazzon az olajfesték készlet?

Az olajfestés kellékei – azaz mit tartalmazzon az olajfesték készlet?

Az olajfestészet az egyik legnépszerűbb festészeti technika. Nem véletlenül. Olajjal festeni ugyanis viszonylag egyszerű, nem mellesleg a kép sokáig javítható. Illetve a végeredmény is egészen egyedülálló lehet, hiszen az olajfestékkel finom színátmenetek hozhatók létre és rendkívüli részletgazdagság érhető el. Mindemellett az olajfestékkel lehet lazúrosan és fedőn is festeni, segítségével sok-sok árnyalat hozható létre. Plusz minden gyakorlati szintnek megfelelően választható hozzá festék típus. Stúdió, művész és professzionális kategóriájú olajfestékek is beszerezhetők. Kezdőknek és nagy tapasztalattal rendelkezőknek egyaránt ideális alapanyag. A vizes olajfesték és a művész olajfesték minősége között nagyságrendbeli különbség van, de az első lépésekhez teljesen elegendő lesz egy vizes bázisú hobbi készlet is. De menjünk szép sorjában!

Következő foglalkozásainkon az alábbi olajképeket festheted meg velünk. Csatlakozz alkotóközösségünkhöz!

Olajfesték készlet kezdőknek

A festéken kívül még sok kulcsfontosságú kiegészítőre lesz szükséged, de mégiscsak a legfontosabb maga az olajfesték készlet lesz, így kezdjük hát ezzel. Mint fent is említettem többféle kategória is létezik az árak pedig a különböző kategóriák szerint emelkednek ugrásszerűen. Ezért az első lépésekhez elegendő lesz kedvezőbb árú olajfesték készlet is. Amit tanácsolnék viszont, hogy az egyes élelmiszerboltokban időnként megvásárolható készletek, termékek választását kerüld el. Saját tapasztalatom, hogy ezek a festékek a teljes száradás után megváltoztatják a színüket, olykor besárgulhat a festmény, ami elég dühítő tud lenni, ha sok-sok órát dolgoztál vele vagy mondjuk ajándékba szántad volna. Inkább hobbi boltokban vásárolj vagy kreatív webshopban, ahol biztosan minőségi festéket kapsz! Ajánlom például a Royal Talens Art Creation színeiből is akár egy kezdő olajfesték készlet összeállítását is! Ez egészen biztos, hogy középhaladó szintig megbízható társad lesz. Egyébként ebből a márkából 8 db-os, 12-db-os előrecsomagolt olajfesték készlet is kapható és összesen 36 féle színt kínálnak.

Olajfestékek

Kezdő készletbe ajánlott olajfesték színek:

 • Titánfehér
 • Primary sárga – Lemon yellow
 • Okkersárga
 • Skarlátvörös
 • Viridian zöld
 • Primary kék
 • Ultramarin kék
 • Porosz kék
 • Égetett Siena
 • Égetett umbra
 • Lámpaolaj fekete

A fehérből érdemes nagyobb kiszerelést választanod, ezt használjuk szinte minden kép esetében a legnagyobb mennyiségben! Egy nagyon színes kép is elkészíthető ezekkel a színekkel, ugyanis ezekből további színek keverhetők ki. A Royal Art Talens mellett a Pannon Color színei is alkalmasak. Az olajfestés kezdőknek programjaink is elérhetőek manapság, nem kell azonnal a legdrágább professzionális festékekbe beruházni. Gyere, próbáld ki!

A festéken kívül ezekre is szükséged lehet

Persze az olajfestékkel való festéshez azért nem elég csak a festék beszerzése. Így az eredmény sem csak azon múlik, hogy milyen festéket vásárolunk, illetve hogy milyen festő képességeink vannak. Az olajfestékkel történő alkotáshoz számos kiegészítőre lehet szükséged mint művésznek. Úgy, mint valamilyen hígító, ami a festékréteg soványítására szolgál majd. A lenolaj tökéletes erre a célra. Természetes alapanyagú higító, nem mérgező mint mondjuk a terpentin és nincs kellemetlen szaga sem. A színe kellően világos, hogy ne befolyásolja a festményed színeit, amikor elkészül és teljesen megszárad. A lenolajjal tehát módosítható a festék állaga, így a festészeti technika is variálható. Festhetsz vele lazúrosan, vékonyan mint mondjuk az akvarell képeknél. Egyetlen hátránya, hogy a festék száradását lassítja. Általában 6 hónap a várható, teljes száradási idő. Ugyanígy változtathatunk az állagon festő pasztával is. Ez úgy növeli a festék mennyiséget, hogy közben megmarad a viszkozitás. 

Nem árt továbbá védőlakkot is beszerezned. Fényeset, matt vagy selyemfényű változatot – olyat, amilyen illik a stílusunkhoz és a festményhez. A lakkozás után a festékre kerülő esetleges szennyeződés könnyebben eltávolítható. A fedőlakkot viszont kizárólag a teljes száradás után használd!

Szükség lehet még festőalapra is. Vagyis alapozott farostra, amit különböző méretekben megrendelhetsz a webshopunkból is: farost festőlap rendelés

Az olajfestés alkalmával vászonra viszonylag ritkábban festünk és a papír alap sem a legjobb. Természetesen teljesen előkészített alapozott festőlap is kapható és olyan is, amit magunknak kell előkészíteni az olajfestéshez. Nálunk a festőlapok előre alapozottak, így ezzel nem kell bajlódnod, ha tőlünk rendeled meg. Az alapozást mi 3 rétegben végezzük Gesso-val, így teljesen homogén alapot biztosítva.

Mi kellhet még? Hát persze, az ecsetek..

Olajfestéshez külön ecseteket és fém festőkést is válassz!

Ecsetekből rengeteg féle létezik, de talán az a legfontosabb, hogy külön szetted legyen az olajfestéshez. Ha akril festékkel is szoktál festeni, akkor különítsd el az olajos ecseteidet, ez egy általános jótanács. Ha korábban befogtad őket az olajfestéshez, akkor már akrilfestékkel nem fogod tudni őket használni. Ugyanakkor az olajfesték nem csak ecsettel, hanem akár festőkéssel is felvihető a festőlapra. A fém festőkést pedig a színek keveréséhez is használjuk. Az olaj sokkal sűrűbb mint mondjuk az akrilfesték, akvarell vagy a tempera. Ott megszokhattad, hogy ecsettel kevered a színeket, de itt fontos lesz, hogy a ecseteidet törölgetéssel tisztán tartsd munka közben. Ha pedig már rögtön az elején az ecset sörtéi teljesen azaz nyakig festékesek lesznek, akkor utána nehéz lesz velük tisztán festeni.

Az apróbb részletek kidolgozásához használhatunk kerek ecsetet és laposabb, a szélein lekerekített macskanyelv ecsetet. Ezek egyébként többnyire szintetikus sörtékkel készülnek, manapság már legalább annyira tartósak, mint a klasszikus változatok és természetesen professzionális alkotásokhoz is alkalmazhatók.

Ecsetek olajfestéshez

Az olajfesték készlet alap ecsetei:

 • lapos ecset
 • kerek ecset
 • kis kontúrozó ecset
 • fém festőkés

Ecsetek és festőkések rendelhetők webshopunkból is!

Egyéb szükséges kellékek:

 • paletta: ez lehet egy kemény, merev tartású kartonlap, amit bevonsz genothermmel és cellux szalaggal rögzítesz. A genothermet festés után letörölheted vagy egyszerűen kidobhatod.
 • ecsetmosó szer: egyszerű kenőszappan elegendő, amit az ecset sörtéire kensz a munka végeztével és beledörzsölöd, majd kimosod az ecsetet. Ismételd meg többször a műveletet.
 • papírtörlő: nedvszívó, háztartási törlőre gondolok, amit festés közben az ecsetek törölgetésére fogsz használni, amikor új színt szeretnél felvenni.

Fess magadnak olajképet!

Nálad már összeállt a terv, adott minden szükséges eszköz az alkotáshoz? Ha valami még hiányzik, ne várj semmire, szerezd be a Kreatív Kávé webshopjában és fogj bele minél hamarabb a következő festményed megalkotásába. Ha inspirációra is szükséged lenne, akkor nézz körbe a megrendelhető alkotó csomagjaink között. Ezekben a kiválasztott témát előrajzzal, oktató videóval és a szükséges kellékekkel együtt elküldjük neked! Például sok szeretettel ajánljuk figyelmedbe a Lila ábránd alkotó csomagunkat. Ez kitűnő választás az első olajkép megalkotásához. Ebben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz: ecsetek, eszközök, előrajz, festőlap és egy oktatóvideó. Miután megérkezett a házhoz rendelt csomagod, már csak pár óra szabadidőt kell magadnak biztosítanod, hogy megalkosd az első olajfestményed! Lépj szintet, és hagyd magad mögött a tempera – papír kombót! Alkoss vibrálóan színes olajfestményeket ürömi vagy szegedi élményfestés foglalkozásainkon, alkotótáborainkban vagy alkotócsomagjaink segítségével!

Olajfestés kezdőknek alkotócsomag választék:

Szellős lombok olajfestés alkotóvideó
Szellős dombok olajfestés alkotóvideó
Élményfestés ajándékba – a meglepetés énidő!

Élményfestés ajándékba – a meglepetés énidő!

Ajándékba élményt adni mindig jó döntés. Több szempontból is. Egyrészt mert az élményre mindig nehezebben költünk. A különlegesebb élmények gyakran csak a lista végén kapnak helyet. Előbb megyünk el venni egy új ruhát, minthogy befizessünk valamilyen élmény programra. Szóval ha a klasszikus ajándékot és az élményt hasonlítjuk össze, ez utóbbival valószínűleg nagyobb örömet szerezhetünk. És akkor az olyan programokról még nem is beszéltünk, amik során valamilyen tevékenységgel kapcsolatos élményt is megélünk, ráadásul tárgyi emlék is készül.

A kreatív alkotással összefüggő élményprogramok ilyenek. Az ilyen eseményeken nem csak a tevékenység öröme lesz az ajándék, hanem az elkészült mű is. Azaz élményt és kézzelfogható ajándékot is adunk. De, hogy kicsit konkrétabbak is legyünk: a festés élménye az amit most ajánlani szeretnénk. 

Ha valakiben van egy kis nyitottság a kreativitásra, az élményfestős ajándéknak örülni fog. Ez persze nem azt jelenti, hogy az illetőnek profi festőművésznek kell lennie. Az élményfestés teljesen kezdőknek is ideális ajándék. De éppúgy lehet élmény azoknak is, akik már ismerkedtek korábban festészettel. Legalábbis a nálunk szervezett élményfestés programok mindenki számára élményt nyújthatnak, de választhatod az otthoni élményfestés csomagokat is.

Ahogy az az oldalunkon is olvasható: kreatív programjainkra kezdők is becsatlakozhatnak, de a foglalkozások úgy épülnek fel, hogy a gyakorlottabbak számára is adjanak új ismereteket, ötleteket, praktikákat. Szóval ha a megajándékozottban van nyitottság az alkotásra, biztosan nem nyúlsz mellé az élményfestés ajándékkal. De talán még akkor se, ha az illető nem éppen a kreativitás mintája. Az élményfestés ugyanis nem csak az alkotásról szól. Remek énidő, egy olyan program, amikor kikapcsol az agy, egy kicsit háttérbe szorulnak a hétköznapi gondok, miközben lépésről lépésre mutatom, hogyan haladj az alkotás vagyis a kép elkészítésével.

Szervezett foglalkozásaink: Ürömi élményfestések és Szegedi élményfestések

A művész ott él mindenkiben!

Egyébként meg azt szokták mondani, hogy a művész ott él mindenkiben. Úgyhogy még az is megeshet, hogy az ajándéknak hála valakiből egy remek művész lesz. Ki tudja…? Itt nem kell aggódnod, hogy nem lesz jó a méret, hogy vissza kell vinni a boltba, mert nem tetszik a stílus vagy már van egy hasonló. Az élményfestés egy garantáltan jó ajándék. És még attól se kell tartani, hogy adott időpontban nem ér rá az illető. Nem úgy, mint egy fix időpontra szervezett eseménynél, például egy koncertnél. Az élményfestés ajándékkártya egy éven át bármikor felhasználható és minden szükséges „hozzávalót” tartalmaz.

Festés, boldogság, ajándék

Ha otthoni élményfestő csomagot ajándékoznál, ott is komplett ajándékot készítünk össze. Minden szükséges eszköz mellett egy YouTube videót is tartalmaz a csomag, aminek a segítségével bármikor elkészíthető az alkotás. Az önfejlesztés kiváló példája ez. Csak a témát kell kiválasztani és online kapcsolatra lesz szükség, hogy a képet elkészíthesse a megajándékozott festőművész. A videó nagy előnye, hogy a saját tempódban enged alkotni vagyis bármikor megállíthatod, visszatekerheted és akár újra is nézheted, így nincs semmilyen korlátozás.


Válaszd azt az alkotócsomagot, ami a legjobban tetszik neked: Alkotócsomagok

Mitől lesz egyedi az ajándék?

Végül ne feledd – amire már fent is utaltunk -, hogy a megalkotott festmény egy örök emlék lesz. Az élmény mellett közvetve tárgyi ajándékot is adsz. Kikapcsolódás, énidő, közösségi program, rugalmas és még kézzelfogható ajándék is. Kevés ennél jobb ajándék létezik – szerintünk. Az élményfestés otthon és szervezett foglalkozáson is hamar rabul ejt.

Azok, aki szeretnének kreatív ajándékot adni, nem csak egy sablonos “meglepetésben” gondolkodnak, az élmény festéssel nem fognak hibázni. Akár még közös program formájában is adhatod. Azaz a megajándékozottal együtt is részt vehetsz az élményfestésen és közösen alkothattok valamit, amit aztán örök emlékként őrizhettek.

Ha tetszik az ötlet és te is szívesen ajándékoznál élményt és kreativitást, nézd meg, mi milyen élményfestés programokat kínálunk. Íme, itt találod az ajándékutalványokat, bérleteket.

Add ajándékba valamelyik programunkat vagy gyertek el ketten, többen a barátokkal, élvezni fogjátok és egy szuper élménnyel is gazdagodtok! Sok szeretettel várunk foglalkozásainkon és táborainkban is!

Algyői Hírmondó – Kreatívan egy kávé mellett

Algyői Hírmondó – Kreatívan egy kávé mellett

Az Algyői Hírmondó is beszámolt a nyári alkotótáborunkról. A cikket itt olvashatjátok.

Tajthy Gabriella 2015. óta várja az alkotni vágyókat egy kis kreatív kikapcsolódásra. A Kreatív Kávé foglalkozásaival már Algyőn is találkozhatnak az érdeklődők, hiszen nem a 2022-es nyár lesz az első alkalom, amikor községünkbe várják az érdeklődőket ezek az alkotóprogramok. De hogyan született meg az ötlet, hogy más is könnyedén művésszé válhasson a maga módján? Erről beszélgettünk az ötletgazdával.

Honnan jött a Kreatív Kávé ötlete?

Szeretek rajzolni és festeni, kisfiam születése utáni „Énidő” eltöltéséhez remek eszköz volt. Az alkotás és a színekkel való foglalatosság kikapcsol, feltölt energiával, remekül esik közben egy csésze forró kávé. Innen jött az ötlet, hogy szívesen megosztanám ezt a lélekemelő élményt másokkal is: a Kreatív Kávé foglalkozás a hétköznapok rutinjában megélhető alkotói energiák felfedezését és felszabadítását hivatott életre hívni mindannyiunkban.

Hogyan kerültél kapcsolatba a festészettel?

Ruhaipari mérnök tanulmányaim során mindig is közel állt hozzám a divattervezéssel kapcsolatos ábrázolás, festés, skiccek készítése, de később, a munkám során ez a terület háttérbe szorult. Egy karácsonyi ajándékként kapott jobb agyféltekés rajztanfolyam segített újra visszatalálni az alkotás ezen formájához és adott lendületet a további festészeti tanulmányaimhoz.

Miért éppen a festést választottad a kifejezés technikájának?

Alkotás közben elvarázsol a színek és formák világa, megszűnik a külvilág, csak a most van, az a pillanat, minden más távolra kerül. Megtölteni a fehér vásznat színekkel, hangulattal, egy darabkával magunkból… lélekemelő tevékenység.

Milyen stílusokba kalauzolod el a résztvevőket?

Legtöbb programunk az akrilfesték használata köré épül. Gyorsan szárad, sokoldalúan felhasználható, számtalan médiummal lehet kiegészíteni, variálni. Térfogatnövelő hozzáadásával festhetünk húsos rétegeket, így „impasto” hatást tudunk elérni. Festhetünk vele nagy hígításban „akvarellesen”, vihetjük egymásra ezeket a finom rétegeket, így „lazúrozással” lesz egy megszáradt sárgára festve kéket optikailag zöld. „Aranyozás” médiumai remekül kombinálhatóak vele, füstfólia, dekor fólia, kontúrozók, könnyedén beépíthetők különböző gyöngyök, kövek, megfelelő szerszám segítségével „Abo Art”: pontozós technika szerves része. Pouring médium és szilikon olaj hozzáadásával „Fluid Art” technikával kísérletezhetünk.
Büszke vagyok rá, hogy az évek kitartó munkájával egyre jobban sikerült megszerettetnem Klubtagjainkkal az olajfestéket, az olajfestést. Ez a második legnépszerűbb festékanyag a foglalkozásokon. Festőkéssel az olajfesték húsosságát és hosszú száradását kihasználva remekül visszaadható az impasto technika ill. pl. Afremov alkotásainak hangulata. Portré festéséhez a legnagyszerűbb választás. Az olajfesték illata, állaga pedig önmagában is fantasztikus élmény. 2017-ben ismerkedtem meg a „paverpol” technikával, és szereztem meg a Oktatói végzettséget. Ennek a nagyszerű ragasztó és keményítő anyagnak köszönhetően – ami forradalmasította a szobrászatot -, pár óra alatt egyedi háromdimenziós alkotásokat, kisplasztikákat, 3D-s képeket hozhatunk létre.
Május 30-ig Gyöngyösön a Mátra Múzeumban Nemzetközi Paverpol Kiállítás keretében tekinthető meg két alkotásom. Festettünk már foglalkozásokon, táborokban selyemsálat, ablakképet, textilfestékkel pólót, bevásárlótáskát. Sokszor csak a képzelet és a hangulat szab határt: alkottunk már eszpresszóval virágokat is!

Hogyan, milyen szempontok szerint választod ki a képeket, amiket majd megfestetek?

Rohanó világunkban szűkös az időegység, amit egy-egy téma kidolgozására tudunk fordítani. 3-4 órás foglalkozások, táboros napok időkeretéhez komponálom a témaötleteket, amin keresztül a kidolgozás lépéseit, színtani, perspektívikus szabályokat, anyagismeretet sajátíthatnak el a jelentkezők úgy, hogy a foglalkozás végén a saját egyedi alkotásukkal térhetnek haza. A résztvevők több, mint 90%-a visszatérő vendég, így vannak kedvenc irányok, emellett igyekszem változatos programokat beütemezni. Természetábrázolásnál általában az aktuális évszak is hangsúlyos szerepet kap. Fontosnak tartom az alkotói szabadságot: a kidolgozás során az alkotók saját színötletekkel, egyedi megvalósításokkal is dolgozhatnak. Mindig rácsodálkozunk: a foglalkozás végén nem is lesz két egyforma alkotás.

Milyen eszközöket használtok a foglalkozásokon?

Téma és alapanyag függvényében dolgozunk ecsettel, festőkéssel, spatulával, szivaccsal, saslik pálcikával, ujjunkkal, szobor készítésnél nem ritka az alufólia és a villanyvezeték is.

Kinek ajánlod a foglalkozásokat?

Minden ember képes az alkotásra, és mindenkinek megvan a saját nyelve. Ennek megtalálásában és kifejezésében szeretnék segítséget nyújtani. Nem szükséges felszerelés sem előképzettség, minden eszközt, anyagot biztosítok és a folyamatos szakmai instrukciók garantálják, hogy a foglalkozás végén mindenki elégedetten távozzon saját egyéni alkotásával.
Nyílt programjainkat 12 éves kortól ajánlom, felső korhatára nincs. Egyaránt szívesen látok hölgyeket és urakat, lányokat és fiúkat, valahogy mégis úgy alakul, hogy a szebbik nem képviselője vannak hangsúlyosabban jelen.

Ha valaki elfogyaszt veled egy Kreatív Kávét, utána önállóan képes lesz-e alkotni?

A foglalkozások menetrendjéhez hozzá tartozik, hogy elmélettel kezdünk és lépésről lépésre együtt kidolgozzuk a témát. A folyamat során nem csak a hogyan-okra, de a miért-ekre is fény derül, így egy program is óriási lendületet adhat az otthoni
alkotómunkához.

Milyen visszajelzéseket kapsz a résztvevőktől?

Büszke vagyok arra, hogy a foglalkozásokra jelentkezők több, mint 90%-a visszatérő vendég, ennél jobb visszajelzésre, – mennyire értékes az itt töltött idő – azt gondolom, nincs is szükség.

Mi a legkedvesebb élményed vállalkozásoddal kapcsolatban?

A Kreatív Kávé nem csak egy festőiskola, Klub jelleget öltött, számtalan barátság született már Kreatív Kávés foglalkozásokon, ahol az egyén és a személyes alkotói szabadság hangsúlyos szerepet kap. A közösségben egymást támogatva éljük meg az
alkotás válságait és örülünk egymás sikereinek. Kulturprogramokhoz is lehet csatlakozni. Évenként összegyűjtjük klubtagjaink
legsikeresebb alkotásait és művészeti kiállítás keretében mutatjuk be Szegeden és Budapesten. Remek alkalom, hogy együtt ünnepelhessük kreativitásunk és az előhívott alkotói energiákat.
A szecesszió szerelmeseivel kirándultunk már Bécsbe Gustav Klimt alkotásainak nyomában, ahol saját idegenvezetőnk kalauzolt végig a napon és szerzett feledhetetlen élményt résztvevőinknek.
Hatalmas öröm és büszkeség számomra, hogy a két éve kezdődő covid-kihívás ellenére közösségünk együtt tudott maradni, együtt tudtunk alkotni akár kiscsoportos személyes foglalkozásokon, alkotótáborainkban, alkotócsomagokon, ingyenes
alkotóvideókon keresztül.

Hol alkothatunk együtt?

XIV. nyári táborunk alkalmával Algyőn a Tájház teraszán 2022. július 4-10-ig színesítjük a napokat. Lehet csatlakozni egész hétre, vagy egy-egy kiválasztott napra.
Júniusban Ürömön lesz egyhetes táborunk, illetve július végén Badacsonyba tesszük át a bázist, ahol a magyar tenger inspirálta festőprogramokkal, borkóstolóval, naplementés vitorlázással, és medencés szállással várjuk résztvevőinket egy testet- lelket feltöltő programon!
A nyári táboros időszak kivételével havonta egy-egy hétvégén lehet Szegeden és Ürömön csatlakozni meghirdetett foglalkozásainkhoz.
Aki nem tud személyesen részt venni a programokon, válogathat alkotócsomagjainkból, amiben az összes anyagot és eszközt küldöm és egy kisvideóval lépésről lépésre mutatom a téma kidolgozását.

Honlapunkon www.kreativkave.hu, facebook és instagram oldalunkon megtalálhatók legfrissebb híreink!

Tajthy Gabriella
művészeti vezető
Kreatív Kávé

Algyői Hírmondó Kreatív Kávé cikkje 2022
Emilie Flöge – a híres női portré festmények egyikén

Emilie Flöge – a híres női portré festmények egyikén

Emilie Flöge Gustav Klimt festőművész múzsája volt. Ebben a dologban a művészettörténészek mind megegyeznek, mint ahogyan az is biztos, hogy jó barátok, szellemi társak voltak, inspirálták egymást. Hogy szeretők voltak-e, az már kérdéses. De mitől is olyan különleges Emilie portréja és mi volt az ő közös történetük Klimttel? 

Emilie Flöge 

Klimt múzsája Emilie Flöge a II. világháború előtt növéreivel egy sikeres divatszalont működtetett Bécsben. Abban az időben ez nagy teljesítmény volt, mert az üzletüket Schwestern Flöge néven közösen irányították férfiak bevonása nélkül a már akkor híres Mariahilfer Strasse-n. Emile a nővérétől tanult varrni, majd a híres divatszalonokat látogatva inspirációt szerezve formabontó ruhákat tervezett. Versenyt is nyert a két nővér ruhadarabjaikkal, ami megalapozta a hírnevüket a divat világában. 

Emilie új irányzatot teremtett, akkoriban feminista jellegűnek találták a darabjait, mostmár inkább a szecesszió stílusjegyeit látjuk rajtuk. Divattervezőként volt annyira merész, hogy elhagyta a fűzőt és kényelmes, zsákszerű ruhákat varrt kontrasztos mintákkal. Elmondhatjuk, hogy a maga szakmájában Emilie is művész volt. Kötődése, ismerettsége Klimttel egész fiatal korában kezdődött, amikor nővére Helene hozzáment Klimt testvéréhez. Sajnos Helene hamar megözvegyült, de Klimt továbbra is a család jó barátja maradt.  

Klimt múzsája

Hogy valamilyen romantikus szálak fűzték-e őket egymáshoz, azt csak találgatni lehet. Közös nyaralásaikról az Attersee partján vannak fotók és itt is készültek szecessziós festmények, tájképek is, valamint arról is vannak feljegyzések, hogy Klimt szívét Alma Schindler bolondította meg, akinek meg is kérte a kezét. Ez a szerelmi történet Emlie-t nagyon elszomorította, aki altatókat vett be a hír halattán, de szerencsére nem torkollott tragédiába az eset.

Alma amolyan femme fatale volt a művészek világában, akinek édesapja szintén festő volt és tájképeket készített. Gustav Klimt festészetre tanította Almát, akibe zongoratanára is beleszeretett. Alma később Gustav Mahlerhez ment feleségül. 

Klimt Emilie-vel élete végéig kapcsolatban maradt, minden téren támogatták egymást és állítólag még a halálos ágyán is őt hívta a festőművész. Az biztos, hogy a lelki összhang megvolt köztük és kölcsönösen inspirálták egymást. 

Kreatív Kávé nyári alkotótáborok: https://kreativkave.hu/alkototaborok/

Flöge ruhák Klimt képein

Emilie ruháinak díszítésére előszeretettel használta Klimt mintáit és Klimt pedig a női portréit Flöge ruhákban szerette megfesteni, ezzel nem kis reklámot csinált a divatszalonnak. 

A Flöge ruhák sajnos a világháborús rombolás és tűzvész után fizikai valójukban nem maradtak fennt, de Klimt festményein halhatatlanná váltak. Nemcsak Emilie-ről készült portréján csodálhatjuk meg a saját tervezésű ruháit, hanem például a Hölgy aranyban című festményen is, amit a művész Adele Bloch-Bauerről festett. Talán ez az egyik leghíresebb Klimt festmény, ami Flöge ruhában ábrázolja a modellt.

Klimt halála után Emilie Flöge szinte csak a munkának szentelte magát és otthonában tárolta a művész hagyatékát, több festményét. Sajnos a világháború nem kímélte Emilie-t, mind a divatszalont elvesztette és otthona is leégett munkásságával és Klimt ereklyéivel együtt. Ha szeretők nem is voltak, az az egy biztos, hogy különleges lelki kapcsolat volt az övék. 

Klimttől más sok kép parafrázisát elkészítettük közösen a Kreatív Kávé foglalkozásain és most Emilie portréjának elkészítésére invitállak. Be kell valljam, amikor Klimtet festek mindig teljesen a hatása alatt vagyok. Fessük bele a történetüket, a szecesszió formabontó csillogását, az életük drámáját és a titokzatos kötődést ebbe a képbe. Díszítsük fel ezüst vagy arany médiumokkal és formabontó mintákkal Emilie fantasztikus ruháját hangulatunk szerint. 

Érdekesség: Emilie Flöge nem csak Klimt mintáit használta, hanem olykor magyar motívumokkal is ékítette a ruhákat. Ha kedved van akár te is belecsempészhetsz a képbe néhány ismertebb magyar formát díszítésül!

Tarts velünk Ürömön vagy Algyőn nyári táborainkban és nyissuk meg a nyarat ezzel magával ragadó, szecessziós portréval! Jegyek és a foglalkozások részletei már elérhetők honlapunkon, a helyszín, dátum kiválasztása után kattints a megfelelő linkre a foglaláshoz: 

Algyői Alkotótábor: 07.01-07-ig

Ürömi Alkotótábor: 06.22-26-ig

Hamarosan kezdődnek a nyári alkotótáborok

Hamarosan kezdődnek a nyári alkotótáborok

A nyári alkotótáborok keretében Ürömön, Algyőn és Badacsonyban várunk sok szeretettel. Minden hónapra jut egy-egy tábor nyáron. Így csatlakozhatsz hozzánk hangulatod szerint vagy éppen akkor, amikor szabit tudsz kivenni. A program alapvetően felnőtteknek szól, de 14 éves korhatártól sok szeretettel várjuk a gyerekeket is. Már 5 éve rendezzük meg saját szervezésben az algyői tábort, majd évről évre bővítettük a helyszíneket, így már 3 helyszínen és 4 turnusban várjuk a festnei vágyókat. Most bemutatjuk és összehasonlítjuk Neked a táborokat, hogy hangulatod szerint tudj választani, ha még nem vettél részt egyiken sem korábban vagy megismerheted a többi tábort, ha eddig még csak az egyiket próbáltad ki.

Ürömi tábor családias környezetben és az erdő ölelésében

Tajthy Gabi művészeti vezető kertjében vár az ürömi nyári alkotótábor júniusban. Pontosan június 20-tól 26-ig. A főváros vonzásában, de mégis a természet közelségét nyújtó helyszín ez. Az alkotóteraszon nem vagyunk híjján a madárcsicsergésnek, Bori kutyus társaságának és az erdő ölelésének sem. A festés pedig itt végképp kikapcsolja a mindennapok problémáit.

Nyáron szeretünk egy kicsit lelassulni és az alkotótáborok pont erről szólnak. Itt van több időnk kidolgozni a képeinket, jobban elmerülni bennük. Az egésznapos program közben az ebédet is helyben fogyasztjuk el, nem kell rohanni sehova. A csodás festmények és barátságok is alakulnak nagy nevetések közepette.

Az alkotótábor népszerű témái

Klimt képei a nyári alkotótábor mindig népszerű és visszatérő témák. Az arany és ezüst médiumok használata különleges alkotásokra ad teret, amit szinte mindenki nagyon kedvel. A levendulás tájképek is mindig népszerű témák itt Ürömön. Talán azért is, mert a közeli levendulamezőn, a Kevély hegyen ilyenkor virágzik ez a csodás illatú növény és szedd magad program keretében akár egy kosárral is haza vihetsz belőle. Érdemes kihasználni a lehetőséget, megcsodálni a sok sok féle levendulát és közben inspirációt is gyűjteni a szombati levendulás témánkhoz.
Tipp:  A Kevélyhegyi Levendulamezőről itt találsz információkat, ha fakultatívan kiegészítenéd a programot és az alkotó nap után ellátogatnál hozzájuk levendulát szedni.

Algyőn, a Tisza partján festeni teljesen más dimenzió

Az Algyői Tájház fedett terasza öt éve ad otthont a Kreatív Kávé júliusi festőtáborának és ez így lesz idén is július 4-től 10-ig. Maga a helyszín is nagyon meditatív a természet közelségével. Ahogy belépünk a kapun egy másik dimenzióba érkezünk, itt a nyugalom az úr.

Így kezdődött …

Egy olyan helyszínt kerestünk, ahol csak mi vagyunk, a természet és a jó hangulat. Egy olyan környezetben szerettük volna megtartani a festőtáborunkat, ahol semmi sem zavarhatja az alkotást. Egy bensőséges világot szerettünk volna teremteni. Az Algyői Tájház pedig erre egy tökéletes helyszín. Ez egy igazi alkotótábor felnőtteknek.

Már az első tábornak is nagy izgalommal vágtunk neki és rögtön az első évben is látszott, hogy mennyire igénylik a felnőttek is a mélyebb kikapcsolódást. Évről évre jó ide visszatérni és az alkotóközösségünk is nagyon szereti az itt tartott foglalkozásokat. Először azt gondoltuk, hogy csak Szegedről és Csongrád megyéből alakul ki a tábor közönsége, de ezért a hangulatért jönnek Budapestről és az ország másik részeiből is.

Miben más az alkotótábor mint az évközbeni festő foglalkozások?

Az alkotótáborokban hosszabb időt töltönk együtt, mint az évközbeni foglalkozásokon. Algyőn és Ürömön is egy hetes az alkotótábor. Vannak akik szállást foglalnak és kedvezményes heti jegyet váltanak, így minden foglalkozáson részt vesznek. Amolyan kreatív nyaralás ez számukra. Azonban van lehetőség napi jegyeket is váltani Algyőn és Ürömön is, ha valaki nem tud egy teljes hét szabadságot kivenni a munkahelyén. Akár heti jeggyel, akár napi programra érkezve Algyőn a foglalkozások után is nagyon jól lehet pihenni. Egy Tisza parti séta, egy csárda vacsora vagy a thermál fürdőben tett látogatás feltölti a testünket, lelkünket.

Festés, vitorlázás, Badacsony

A balatoni festőtáborunk talán a legnépszerűbb a nyári alkotótáboraink között. Amikor meghírdettük a Kreatív Kávé Badacsonyi táborokat az egyik turnus szinte aznap be is telt a korábbi résztvevőkkel. Már csak a július 25 – 28. közötti turnusba van még néhány hely. 

A Rozi Panzióban ilyenkor csak mi vagyunk. A medence mellett alkotunk a teraszon. A Balaton közelsége és a szórakoztató programok miatt ez mindig egy igazi nyaraló program, ahol semmi sem kötelező.

Miben más a Badacsonyi alkotótábor mint az algyői és ürömi táborok?

Igazi nyárias témákkal készültünk. A Balaton mindig adja magát! Egyszerűen nem mehetünk haza anélkül, hogy ne festenénk meg a vitorlásokat vagy a balatoni naplementét, ezt nem lehet kihagyni! A tó egyedi zöldeskék színe fantasztikus, ugyanígy a naplemente sem fogható semmilyen más helyszínhez. Itt frissen szerzett személyes élményeinket is vegyítjük a képeinkbe, így mindig különleges alkotások születnek. Ha máshol festjük meg ezeket a témákat, azok már nem lesznek pont ilyenek, érezni a különbséget. 

És gondolj csak bele, milyen jó már, hogy a saját magad által megalkotott szuvenírt viheted haza! 🙂 

Akrilfestékkel és olajfestékkel is dolgozunk. A részletgazdagabb témák mellett könnyedebb témák is helyet kaptak, hogy a fakultatív programokra is maradjon elég idő. Festünk nyári mandalát és napraforgót is. A második turnusban többek között az elmaradhatatlan pipacsos tájképet és aranyló vitorlásokat festjük meg. 

Rengeteget lehet fejlődni egy-egy ilyen tábor alatt. Ilyenkor többféle technikát és témát is megfestünk, nagyon jó alkalom ez a gyakorlásra és arra is, hogy megtaláld a számodra legjobban kézre eső festéket vagy ráérezz az ecsetkezelésre, a festőkés használatára. 


Kérdésed van? Segítséget szeretnél kérni a választásban, esetleg foglalással kapcsolatban? Keress minket bátran a Kapcsolat menüpontban, telefonon, Facebook üzenetben! Minden kérdésre szívesen válaszolunk és segítünk! Kapcsolódj be, kapcsolódj ki! Sok szeretettel várunk!

Tojásfestés ételfestékkel és tejszínhabbal

Tojásfestés ételfestékkel és tejszínhabbal

Amikor közeledik a Húsvét hirtelen késztetést érzek, hogy a tojásokat használjam vászonnak. Mondhatjuk, hogy szakmai ártalom, de lássuk be szuper kikapcsolódás és a gyerekek is örülnek neki. Ilyenkor mindig szeretek kipróbálni valamilyen új technikát vagy mintát. A tojásfestés ételfestékkel nem bonyolult és megbízható, mindig szépen befogja a tojásokat. Akár mennyire is késztetést érzünk, hogy az otthon fellelhető akrilfesték készletet használjuk, vagy temperával, estleg borotvahabbal kezdjünk tojást festeni, gyorsan vessük el! Hiszen egy ponton majd meg is akarjuk enni ezeket a tojásokat, így inkább vegyünk hozzá ételfestéket vagy használjunk természetes színezőket.

Márványos tojásfestés

Idén kétféle húsvéti tojás mintával szeretném elkápráztatni a locsolókat. Az egyik tojásfestési technika ezért a márványozás lesz. Mivel nem bízom a véletlenre, szeretem előre kipróbálni, hogy húsvétkor tényleg szépre sikerüljenek a festett tojások. No de lássuk, hogyan is kell elkészíteni a márványos tojásokat. Először is döntsük el, hogy körülbelül minlyen színű húsvéti tojásokat szeretnénk. Én kék-sárga és lila-rózsaszín kombinációkban gondolkodtam, de a színválasztás rád van bízva, meg arra, hogy éppen milyen színű ételfestéket sikerült venned.

A márványos mintát divatosan galaxy mintának is szokták hívni, és ha ügyesek vagyunk, akkor valóban olyan hatást fog majd nyújtani.

Ezekre lesz szükségünk a tojásfestéshez:

 • többféle színű folyékony ételfesték (nem tojásfesték!)
 • keményre főtt hideg tojások
 • fújható tejszínhab
 • ecet

Nagyon gyorsan megy az egész, de mégis pár óra vagy egy éjszaka hatóidővel azért számolnod kell, hogy mindenhol alaposan befogja a szín a tojáshéjat. A fenti leírásban az ételfesték nem elírás, élénkebben befogja a tojásokat, mint a tablettás, vagy por állagú húsvéti tojásfesték.

TIPPEK: A főtt és kihűtött tojásokat pár percre tedd ecetbe, hogy egy picit megmarja a héjat, így szebben fogja színezni a festék. 2-3 perc elteltével vedd ki őket az ecetből és öblítsd le, majd töröld őket száraza. Készíts ki egy üveg vagy kerámia tálat, aminek van pereme is. Ha van otthon muffin formád vagy szabad sütis tepsi, akkor azok is jók lehetnek erre a célra.

Márványos tojásfestés
Galaxy tojások

Így készülnek a galaxy tojások

A tálba fújj tojásnyi tejszínhab kupacokat és folyass rájuk két-három különböző színű folyékony ételfestéket, majd laza mozdulatokkal nagyjából keverd el. Nem kell teljesen összekeverned, hiszen az a cél, hogy ne egyenletes legyen a festés. A színezett kupacokba helyezd bele a tojásokat és oszlasd el úgy, hogy mindenhol fedje a festékes hab. Így akár minden kupac más színkombinációt is rejthet. Ha szórsz egy kevés száraz rizst is a habba előzetesen, akkor még rusztikusabb lesz a mintázat.

A tojást hagyd a festékes tejszínhabban legalább egy órát, de akár egész éjszakára is benne hagyhatod, ha beteszed a hűtőbe. A muffin forma azért jó, mert ahogy a tejszínhab elkezd folyósodni, nem fognak összefolyni a különböző színezékek mint mondjuk egy tálban.. ez saját tapasztalat…

Ha hirtelen ötlettől vezérelve akarjátok kipróbálni ezt a módszert és nincs otthon ételfesték és tejszínhab, akkor működik a tojásfestés temperával és borotvahabbal is. Azonban, ha így készítitek a húsvéti tojásokat, akkor csak dekorációként használjátok, megenni nem szabad!

Másnap miután kivetted a hűtőből a tálat, egyesével szedd ki a tojásokat és öblítsd le, majd töröld őket szárazra. Egy Szilvia papír törlőkendőre csepegtetett pár csepp étolajos törlőkendővel áttörölve szép, fényes tojás lesz belőle.

Ugye hogy nem bonyolult a márványos tojásfestés? Kipróbálod?

Ombre tojásfestés

A tojásfestés házilag mindig izgalmas, előre sose tudja pontosan az ember, hogy milyen is lesz. Az ombre színátemenetet jelent, ami a hajfestésnél is divatba jött pár éve.

Ehhez a technikához kétféle színű festőlére lesz szükséged. Az ecetes fürdő segítségével előzetesen ennél is érdemes egy picit megmaratni a tojások héját. Majd leöblítve és szárazra törölve a tojások egyik felét olajos törlőkendővel töröld át. Fontos, hogy csak az egyik felét és a másik felére ne kerüljön olaj. Így mehetnek az első színes festőlébe a tojások, ahol legalább egy órát kell időzniük. Az egy óra után vedd ki őket és az olajos részt öblítsd le egy nagyon pici mosogatószerrel, majd tiszta vízzel. És most mehetnek a tojások a másik színű festőlébe egy újabb órányi lubickolásra. Az egy óra leteltével kivéve őket a festőléből látni fogod, hogy elég élénkek a színek vagy még nem. Ha nem vagy elégedett, akkor tedd vissza őket még egy időre a festőlébe.

Ennél a technikánál nem muszáj ételfestéket használnod, fordulhatsz a hagyományos módszerekhez is, mint a vöröshagyma héjas vagy a céklával történő festés. Én imádom, hogy a húsvét bírja a színeket és a dekorációnál nincs ilyen formán megkötve a kezünk. Szóval szabadon gondolkodj bármilyen színben, ami csak tetszik nektek!

A festőleveket érdemes előre elkészíteni a festéshez:

Ha ételfestéket használsz akkor a vízbe öntöd az ételfestéket és az előírt ecet mennyiséget. Ennél nem szükséges előre megmaratni a tojásokat.

A természetes színezőket, mint a vörös, lila hagyma héját vagy a felaprított céklát legalább egy órán át érdemes alacsony lángon főzni egy pici sóval előző nap, és egész éjszakára úgy hagyni teljesen kihűlni. A természetes festőlevet csak a tojásfestés előtt szűrjük le. Nagyon szeretem a hagyma héjának a színét és azt is ahogy a cékla színez. De használhatsz még például lilakáposztát, vagy akár kurkumát is a sárga tojásokhoz. Ehhez a technikához lehet többféle színezőt is használni, csak mindig a világosabb szín legyen az első, amibe a tojásokat mártod.

Remélem sikerült kedvet csinálnom az idei tojásfestéshez és talán megtetszik valamelyik technika Neked is.

Ha kész vannak a tojások…

Ne feledd, hogy a Húsvéti ünnepeket színesíthetitek közös otthoni alkotással is! Az ingyenes alkotóvideóink között találsz húsvéti nyuszis és tavaszi témát is mint a Virágzó cseresznyefa, amit a kisebbekkel közösen megfesthettek! 🙂

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Kreatív Kávé kiállítás decemberben Szegeden már hetedik alkalommal!

Kreatív Kávé kiállítás decemberben Szegeden már hetedik alkalommal!

Örömmel adom hírül, hogy idén decemberben ismét Kreatív Kávé Kiállítást nyitunk Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában!

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra, 6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.

A tárlat megtekinthető: 2021. december 13 – 2022. január 24. az Agóra nyitvatartási idejében.

A Kreatív Kávé Kiállítás története

Emlékszem – majd 10 éve már -, milyen izgalommal készültem első kiállításomra. A megnyitón milyen büszkén álltam vizslás grafikáim előtt és milyen inspiráló volt számomra a lehetőség és a kiállított alkotások.

ArtFeszt 2012. Erzsébetligeti Színház, Budapest

Mennyire jó érzés volt látni, ahogyan a látogatók megtekintik a tárlatot, rajzaim előtt elidőzve hangolódnak a látványra, lefotózzák, hogy hazavihessék az élmény egy darabkáját. Megtapasztaltam, hogy mennyi erőt és lelkesedést ad egy ilyen kiállítás a további képek megalkotásához. Nem utolsó sorban egy fantasztikus délutánt tölthettem el alkotótársaimmal. Alaposan megszemléltük egymás képeit, grafikáit. Mindenki lelkesen mutatta be munkáit és rengeteg tapasztalati tudást osztottunk meg egymással. Igazi ünnepnap volt ez, amit azóta is a szívemben őrzök.

Hosszú út és sok-sok tanulás, gyakorlás, kísérletezgetés, átvirrasztott festékszagú éjszaka vezetett az első Kreatív festőfoglalkozáshoz, aminek a filozófiáját azóta is töretlenül vallom:

Szeretném az alkotás színes élményét kötetlen hangulatban – akár egy aromásan gözölgő kávé mellett – megosztani másokkal és használható gyakorlati tudást, termékismeretet adni az otthoni munkához.

Alkotóközösségünk havi programjainkon mindig vár

A kezdetektől havonta egy hétvégén lelkesen vesztek részt ürömi és szegedi programjainkon, kapcsolódtok festő foglalkozásokba. Igazi nagy családot alkot mára a Kreatív Kávé festőtábora, aminek minden tagja fontos számomra és minden alkalommal örömmel készítem ki az aznapi témánkhoz szükséges ecseteket, festékeket nektek. Az elmúlt évek alatt megszámlálhatatlanul sok festmény született a kreatív foglalkozásainkon és minden alkalom végén fantasztikus látni, hogy az egyediségetek tükrőződik az alkotásaitokban. Ezt egyszerűen nem lehet megunni.

A nyári alkotótáborainkban több idő áll rendelkezésünkre egy -egy festmény elkészítésére. Így nagyobb lélegzetvételű témák kidolgozását, különleges anyagok kipróbálását a táborokra tartogatom. Alkotó közösségünk évről évre összegyűlik nyáron Algyőn, Ürömön és immár Badacsonyban is. Szerintem a helyszín is érződik mindig a képeken, valahogy a Balaton kékjét könnyebb visszaadni a Balcsi partján… 

Rengeteg élmény, baráti kapcsolat is fűződik már alkotó közösségünkhöz. Az alkotás folyamatában is olykor előfordulnak nehezebb pillanatok, nehezebb megfesthető motívumok. Ilyenkor jó látni, ahogy ti is segítitek, lelkesítitek egymást. Fontos, hogy mindig folytassuk az alkotói munkát, ne adjuk fel a kreatív énidőnket.

Mutassuk meg festményeinket és legyünk rá büszkék!

Az alkotás élményéhez kapcsolódik, a fejlődéshez hozzátartozik, hogy időről időre megállunk egy kicsit, összegezzünk, értékelünk egy-egy időszakot, és megmutatjuk, bemutatjuk egy-egy számunkra kedves alkotásunk.

 

Hatalmas öröm és büszkeség számomra, hogy a tavaly kezdődő covid-kihívás ellenére közösségünk együtt tudott maradni, együtt tudtunk alkotni akár kiscsoportos személyes foglalkozásokon, alkotótáborainkban, alkotócsomagokon, ingyenes alkotóvideókon keresztül. Büszke vagyok arra, hogy a c-betűs nehézségek ellenére idén tizennyolc fő válaszolt felhívásunkra és küldte be pályázatát idei kiállításunkra. Az ő festményeikből válogattunk és színes alkotásaikkal fogjuk az Agóra E-Podiumának falát felöltöztetni december-január hónapban!

Kiállítóink:

Danyi Krisztina

Deszpotné Simon Orsolya

Erőss Erzsébet

Fekete Rozália

Gaál Erika

Hugyák Andrea

Komáromi Andrea

Laczkóczki-Madácsi Ramóna

Mészáros Zsuzsi

Nagyné Simon Györgyi

Nádasiné Gilicze Olga

Német Márta

Pappné Kiss Brigitta

Schuszterné Hertlik Emília

Szőke Gábor

Tajthy Anita

Tajthy Gabriella

Vígh Melinda

Szegedi kiállításunk 2021-ben személyesen és online

Ezzel a közös szegedi kiállítással idén is együtt ünnepeljük Kiállítóinkat, közösségünket, az előhívott alkotó erőt, a Kreatív Kávé elmúlt hat és fél évét és mutatkozunk be legutóbbi alkotásainkkal a szegedi közönségnek.

Ünnepélyes megnyitót – személyes részvétellel – most kivételesen nem tartunk. Sajnos nem tudom vállalni felelősséggel és biztonsággal egy 100-150 fős létszám covid mentes összeszervezését. Így a helyszínről online bejelentkezéssel tudósítunk majd. A kiállítás meglátogatásának apropójából indítunk egy játékot facebook és instagram csatornákon, ahol részvételt nyerhetsz festő foglalkozásunkra. Figyeld oldalainkat és látogass el az Agorába, megtekinteni a kiállított munkákat.

A kiállítás mottója:

Ne feledd felismerni alkotó energiád: újra hinni magunkban, hogy meg tudjuk csinálni – egy olyan képesség, ami: az élet más területén is bőséggel kamatoztatható.

Ha még nem találkoztunk személyesen, tudd, hogy téged is szeretettel várunk szegedi és ürömi festő programjainkon, alkotótáborainkban, vagy alkoss velünk otthon alkotócsomagjainkon keresztül!

Kívánok mindenkinek csillogó, téli színeket, meghitt ünnepi készülődést… és kívánom, hogy az év végi hajrában is jusson idő kikapcsolódni!

Szeretettel várunk kiállításunkon, csatlakozz közösségünkhöz alkotni, inspirálódni!

-Kreatív Kávé –

Nézd meg legutóbbi szegedi kiállításunk ünnepélyes megnyitóját vagy olvasd el a 2019-es kiállítás élménybeszámolóját.

Kreatív Kávé Kiállítás 2019 Szeged, Megnyitó
Klimt: Hölgy legyezővel a Belvedere-ben!

Klimt: Hölgy legyezővel a Belvedere-ben!

Az ikonikus bécsi festő, Gustav Klimt utolsó női portréja: Hölgy legyezővel (olaj, 100x100cm). A Bécsben több mint száz év óta először látható színes, aranyozott festmény főszereplője csábítóan és meghökkentően magabiztosan néz a távolba. A Klimt kései korszakának más képeivel együtt egy különleges kiállításon mutatják be a Felső-Belvedere-ben 2021. március 25. és 2022. február 13. között.
Két éve, nyári alkotótáborainkban ezt a témát dolgoztuk ki és próbáltuk megfejteni a titkát. Alkotás közben sok érdekes részlet előkerült a képen, számos gazdag motívum közé rejtett utalás került felszínre, mely a felületes szemlélőnek fel sem tűnik. Érdekes lesz élőben is megnézni!
Gustav Klimt, Dame mit Fächer, (Lady with Fan), 1917-18, Foto: @katerinakashlakova
Klimtről és alkotásairól további titkos részleteket olvashatsz korábbi blogbejegyzésünkben itt.

Tavaly januárban kirándulást szerveztünk hozzánk hasonló Klimt-rajongóknak, egy ragyogó napot töltöttünk együtt: a művész nyomában, több helyszínt bejártunk Bécsben. Utibeszámolónk itt találod.
https://kreativkave.hu/kreativ-kave-klubkirandulas-klimt-nyomaban/

Szívesen alkotnál aranyozós médiumokkal és készítenéd el Klimt alkotásainak parafrázisát? Alkotótáborainkban és festőfoglalkozásokon időről időre előkerülnek Klimt festményei is inspirációnak. „A Csók”, „Adele” portéja, „Hölgy legyezővel”, „Anya és gyermeke” (A nő három életkora- részlet) mind szerepelt már programjainkon, táborunk témaválasztékában.

Gustav Klimt: Az élet fája, a Kreatív Kávé nyári alkotótáborainak festőprogramján!
Idei nyári táborunkban Algyőn és Ürömön "Az élet fája"-t festjük meg és varázsoljuk magunk a szecesszió világába. Gyere, tegyél egy próbát, alkoss velünk Te is! Nyári alkotótáboraink tematikája itt.
2021 nyár – szeretettel várunk Ürömi, Algyői és Badacsonyi Alkotótáborainkban!

2021 nyár – szeretettel várunk Ürömi, Algyői és Badacsonyi Alkotótáborainkban!

Kedves Klubtagunk!

Az elmúlt évben jelentősen csökkent a mozgásterünk a világban, a festőfoglalkozásaink lehetőségei is szűkebbek lettek. Kárpótlásul színes témákkal várunk foglalkozásainkon Szegeden májusban és júniusban, májusban Ürömön! Témaválasztékunkat itt megtekintheted: Szeged és Üröm

Felejtsd el egy időre a világ zaját, add át magad az alkotás élményének, játssz a színekkel, formákkal! Tarts velünk, utazzunk és alkossunk együtt!

Alkotótábor témák Algyő, Üröm

Nyári alkotótáborainkban a világ különböző pontjának szépségei kerülnek előtérbe – melyeket különböző anyagokkal, eszközökkel alkothatsz meg. Ürömi és Algyői alkotótáborunk minden napján más-más helyszínre látogatunk el, gondolatban hét nap alatt bejárjuk a világot! Festünk akrilfestékkel, olajfestékkel, alkotunk különböző aranyozós médiumokkal, dolgozunk paverpollal: mindezt úgy, hogy közben saját egyéniséged, színvilágod is megmutathatod, fejlesztheted kreativitásod!

Minden nap 9h-kor találkozunk és 17h-ig dolgozunk együtt, miközben egy hosszabb ebédszünetet és több rövidebb szünetet tartunk. Kedvező időjárás estén teraszon, szabad levegőn alkotunk majd.

Algyői és Ürömi alkotótáborainkban lehetőséged van egész hétre vagy egy-egy napra is csatlakozni, válaszd ki a téged érdeklő napokra szóló napijegyeket! Pillants a kulisszák mögé, nézd meg a tavalyi algyői alkotótáborunk pár napjáról készült videót:

Tavalyi algyői alkotótáborunkból pár pillanat

Augusztusban Badacsonyban “ottalvós” alkotótáborainkban is várunk, nyári, balatoni témákkal! Az alkotásokat olajfestékkel vagy akrilfestékkel fogjuk kidolgozni, belekóstolhatsz a dekorfestékek világába, de emellett jut majd idő felfrissülni szállásunk medencéjében, szakvezetéses élménytúrákon részt venni a Badacsony hegyen– páratlan panorámával, akár Holdfényben is. Megkóstolhatod a Pátzay pincészet borait és bepillanthatsz a borbirtok életébe. Megmártózhatsz a Balatonban, napköszöntő jógával kezdheted a reggelt a szállásunk medencéjének a partján! Tölts pár napot támogató alkotóközösségben, vidám hangulatban! Ugye Te is el tudod ide képzelni magad? Tegyük együtt még emlékezetesebbé a nyarat! Nagyon jól éreztük magunkat, igazi testi-lelki feltöltődés volt ez a pár nap! ? Talán ezért is lehet, hogy tavalyi badacsonyi táborunk résztvevőinek fele már le is foglalta helyét az idei táborba is. Gyere, csatlakozz Te is!

Badacsonyi Alkotótábor I turnus
Badacsonyi Alkotótábor II-tes turnus

Rendhagyó alkotótáborok, emlékezetes nyári napok, melyek a kikapcsolódásról, kreativitásról, alkotói energiáid felszabadításáról, különböző technikákkal és anyagokkal való ismerkedésről, jó csapatról, vidám hangulatról, a közösségi alkotás élményéről fog szólni az ország különböző pontján! Tegyük még emlékezetesebbé a nyarat! Tarts velünk!

Szeretettel várunk alkotni, kikapcsolódni!

Klimt TOP 10 – titkos részletek

Klimt TOP 10 – titkos részletek

Gustav Klimt osztrák festőművész, 1862-ben született. A szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője, aki csodálatos, rendkívül dekoratív munkáiról ismert. Klimtet kora lázadójának tekintették, mivel olyan festményeket alkotott, melyek nem feleltek meg az akadémiai művészetnek – valójában ő alakította kora művészetét, a saját feltételeivel élte életét is. A konzervatív körök nem fogadták el az új, modern irányzatot és Klimt karrierjét hangos botrányok is kísérték. Ennek ellenére festményei valódi remekművek, melyek kedvelt eleme az aranyfüst, ami csodálatos ragyogást ad a látványnak. Gyere, nézd meg velem 10 kedvencemet Gustav Klimttől.

Klimt a bécsi szecesszió mestere

Gustav Klimt – A csók, olaj, vászon, 180x180cm 1908-1909. Olaj, 180x180cm vászon

A csók (1908-1909)

Az egyik leghíresebb festmény Gustav Klimt alkotásai közül, a Bécsi Szecesszió művészeti mozgalmának központi darabja és a korai modern korszak egyik legszebb alkotása: A csók. Ennél a festménynél Klimt eltért a női szereplő – tőle megszokott – femme fatale (végzet asszonya) ábrázolásától. Két szerelmest látunk, akik egy virágmezőn ölelkeznek. A festményt 1908-ban mutatták be először és az alkotás lázba hozta a művészkritikusokat. A Belvedere Galéria azonnal megvette annak ellenére, hogy még nem készült el. A művész 1909-ben fejezte be a 180cm x 180cm-es festményt, azóta csodálható meg az osztrák fővárosban, a bécsi Belvedere Kastélyban.

Egyes elemzők szerint a Gustav Klimt Emilie Flöge-vel való kapcsolata ihlette, és ők láthatóak a festményen. Sokaknak a beteljesült szerelem ikonikus ábrázolása. Nos, lehet az is. Bár… nézzük csak meg a nőalakot ebben az ölelésben: jobb kézfejének tétovázó ujjtartását, a csókból kiforduló arcot. Vajon a nőalak bal keze magához húzza vagy lefejteni próbálja férfi kezét? A nő ajka mosolyog? Térdre kényszerítő férfi erő… indák… Jó lehet a nő helyében lenni? Talán a titokzatosság és rejtélyesség teszi méginkább különlegessé és időtállóvá ezt a az alkotást, életutunk különböző pontján más más értelmet és mondanivalót találhatunk benne.

Több alkalommal festettük már Kreatív Kávés foglalkozásokon, alkotótáborunkban, többféle aranyozási mediumot használva: többek között aranyfüsttel tettük ragyogóvá parafrázisunkat. Élőben látni fantasztikus élmény volt januári klubkirándulásunkon.

Emilie Flöge (1902)

Emlie Flöge divattervező volt, egyesek szerint Klimt élettársa, bár nyíltan sosem vállalták fel kapcsolatuk. Családi kapocs egyébként összefűzte őket: Ernstnek – Gustav Klimt öccsének – felesége és Emilie testvérek voltak. Ernst halála után Gustav Klimt gondoskodott az özvegyről és családjáról is. Sokat vendégeskedett a család Attersee-nél található nyaralójában.

Ha szeretnéd megfesteni velünk Klimt valamelyik portéját, akkor tarts velünk a nyári táborunkban Algyőn vagy Ürömön!

Parafrázis festmény keretében elkészítjük a híres portré festmények egyikét, ahol arany és ezüst médiumokat is kipróbálhatsz! Jegyek már elérhetők honlapunkon:

Klimt nyomában: A Csók – akrilfestés aranyozás
Időpont: 2024. 05. 05-én Szegeden

JEGYVÁSRLÁS

Sok szeretettel várunk! Vagy kipróbálhatod az aranyozást Ürömön és Algyőn is az alkotótáborainban. Gyere és fesd meg, aranyozd be velünk a Hölgy macskákkal című képet!

-> Hölgy macskákkal akrilfestés Ürömön

-> Hölgy macskákkal akrilfestés Algyőn – 07.01.

Klimt – bár sosem nősült meg – híres volt nőügyeiről, élete során tizennégy gyermeke született, melyből hármat ismert el. Rajongott a női nemért.

Egymás művészetét is támogatták: Klimt festményein sokszor jelentek meg Emilie által tervezett ruhák, Klimt ismerősei pedig gyakran rendeltek a lánytól ruhakölteményeket. Emilie volt az egyetlen nő, aki mindig Klimt mellett állt, és halálos ágyán is őt szólította: „Kerítsétek elő Emilie-t.”

Ezt az álló képet 1902-ben festette Klimt Emilie-ről, aki gyönyörű, hosszú és díszített ruhát visel kék, lila, fekete és arany színben, amelyek,- mint sok más műve – időtállónak bizonyultak. A nagyrészt semleges háttér teszi lehetővé Emilie-nek, hogy közvetlenül a nézőre pillantó tekintete legyen a kép fő fókuszpontja.

…és hogy miért gondolhatjuk, hogy Emilie az egyik főszereplője A csók-nak? Hasonlítsuk csak össze az arcokat. ?

Gustav Klimt – Emilie Flöge, 1902. 178 x 80cm olaj, vászon.  Vienna Museum

Olvasd el kapcsolódó cikkünket is: Emilie Flöge – a híres női portré festmények egyikén

Gustav Klimt – Stoclet Fríz, 1905-1909. MAK, Bécs

Az élet fája (1905-1909)

„Az élet fája”, vagy „Stoclet Fríz” három darabból álló mozaik, amely a brüsszeli Stoclet-ház ebédlőjébe készült 1905-1911 között a gazdag bankár és műpártoló Adolphe Stoclet megbízásából. A három panel balról jobbra: „A várakozás” 193.5 cm x 115 cm álló női figurát, „Az élet fája” (195 cm × 102 cm) örvénylő életfát, „Az ölelés” 194.5 cm x 120.3 cm ölelkező párt ábrázol. A paneleket három falon helyezték el: a két nagyobb, figurális elemeket tartalmazó részt szemközti hosszú falakon, a kisebb, az életfát tartalmazó középső rész a másik két elemet összekötő rövid falon található. Kidolgozáskor különböző anyagok kerültek az alkotásba: márvány, kerámia, aranyozott csempe és zománc, valamint gyöngyök és más féldrágakövek. Ez a technika és a „fríz” (jelentése: szalag) formátum, visszaköszön Klimt Beethoven Fríznél is.

Gustav Klimt – Adele Bloch-Bauer portréja, 1907. 138 x 138cm, olaj, vászon. Neue Galerie New York

Adele Bloch-Bauer portréja (1907)

Adele Bloch-Bauer portréja 1907-ben készült el – három évig dolgozott rajta Klimt. Ez az első a két Klimt-portré közül Adele-ról, és ő az egyetlen, akiről két portrét is festett megrendelésre. A nő férje, Ferdinand Bloch-Bauer cseh cukormágnás megbízására készült és egycsapásra világhírű lett, amikor 1907-ben bemutatták. Mozaikfestészeti stílusban készült, ikonba foglalt Madonnaként ábrázolja Klimt Adele-t. A képen díszítőmotívumként megjelennek kettős-spirálok, melyek a mükénéi művészetből származnak, és amit Az élet fáján is megtalálhatunk. A ruha szinte egybeolvad a háttérrel. A portré Klimt Arany Korszakának utolsó, legragyogóbb alkotása.

Az 1925-ben elhunyt Adele végakaratában arra kérte férjét, hogy Ferdinánd saját halála után a Klimt-festményeket hagyja az Osztrák Nemzeti Galériára. A náci osztrák megszállás alatt a képet elkobozták zsidó tulajdonosaiktól és a későbbiekben nagy vitát váltott ki: mennyiben tekinthető Adele kérése kötelező érvényűnek a férjére nézve, aki maga volt a képek megrendelője és tulajdonosa. Maria Altmann – Adele unokahuga és örököse – tíz éven át folytatott harcot azért, hogy visszakapja a nácik által elkobzott Klimt-festményeket, amelyek azelőtt családja birtokában voltak, a világégés után azonban az osztrák államhoz kerültek. 2006-ban Ronald Lauder a portrét – megdöntve Picasso rekordját – 135 millió dollárért vásárolta a Neue Galerie New York-nak, azóta is Manhattanban tekinthető meg az osztrákok Mona Lisa-jának is becézett alkotás. Hogyan került New Yorkba? Erről szól Herren Mirren főszereplésével forgatott Hölgy aranyban c. film.

2020-as nyári alkotótáboraink hétfői napjait ennek az alkotásnak, Klimtnek és az aranyozás médiumainak szenteljük majd Algyőn és Ürömön is. Parafrázisunkat aranyfüsttel, dekor fóliával, effekt pasztával tesszük még ragyogóbbá. A „Hölgy aranyban” c. film első jelenetében láthatjuk Klimtet, amint bőr párnán késsel vágja az aranyfüst lapot és aranyozó ecsettel illeszti a képre -> ezeket az eszközöket is kipróbálhatod aranyozós foglalkozásainkon, alkotótáborainkban.

Judith Holofernes fejével (1901)

Gustav Klimt, Judith és Holofernes feje, 1901 © Belvedere Galéria/WikiCommons

Judit könyvének elbeszélése szerint a ninivei uralkodó, Nabukodonozor hadvezére, Holofernész hadjáratot vezetett Izrael ellen. Mikor az ostromlott város már majdnem megadta magát, Judit, a gyönyörű és istenfélő zsidó özvegy az ellenség táborába ment, ahol Holofernész kegyeibe férkőzött és megbűvölt szépségével. Judit lefejezte a részeg Holofernészt és fejével visszatért a városba, amit kitűztek a városfalra, így a zsidók megfutamították az ellenséget. Judith bibliai karakterét ábrázolja ez az erősen aranyfüsttel díszített festmény, amely a főalakra összpontosít. Judith valóban Holofernes levágott fejét tartja kezében, de annak érdekében, hogy semmiféle figyelmet ne vegyen el Judith-tól, Klimt Holofernes fejének csak egy részét festette meg.

A nő fekete haja és a háttér arany fényessége közötti kontraszt fokozza az eleganciát és a magasztosságot. A divatos frizurát a mögötte megjelenített fa motívumok hangsúlyozzák. Hasonlóan Klimt női alakjaihoz, erotikát sugároz – az érzéki, végzet asszonyaként ábrázolt Judith arcán dialattitas öröm látszik, miközben a nézőre bámul, és közben – mint sok Klimt által ábrázolt nő – meztelen. Klimt itt is alkalmazza a közeli képkivágást és az enyhe alulnézetet. A képkeret is csodálatos, Klimt öccének, Ernstnek a munkája. …és nézzük csak meg Adele portjéját… van némi figyelemre méltó hasonlóság az arcok között… Többek között ezt az alkotást is szemrevételeztük januári Klubkirándulásunk alkalmával a bécsi Belvedere Galériában.

Gustav Klimt – Judith Holofernes fejével, 1901. 84cm x 42cm olaj, vászon, Belvedere Galéria, Bécs

Gustav Klimt, Beethoven Fríz részlet, 1902 © Szecessziós ház, Bécs

Beethoven Fríz (1901-1902)

A 1901-02-ben festett Beethoven Frízt ideiglenes műnek szánták Beethoven halálának 75. évfordulójára rendezett összművészeti kiállításra, ám kalandos útja után napjainkban ugyanabban az épületben található, amelyben létrehozták, a bécsi Szecessziós házban. Beethoven 9. szimfóniájának képi megjelenítéseként öltött alakot Klimt műalkotása, mely 34 méter hosszú „fríz”, vagyis „szalag”, és ábrázolja azokat a küzdelmeket, amelyekkel az emberek életük során szembesülnek, majd a művészetben és szerelemben találják meg a boldogságot. Klimt tapétaszöget, tükördarabokat, gombokat és csiszolt üvegbizsut is felhasznált az alkotás során. Monumentális élmény élőben látni! Klubkirándulásunkon ezt az alkotást is megcsodáltuk.

Gustav Klimt, Beethoven Fríz, 1902 Szecessziós ház, Bécs
Gustav Klimt – A nő három életkora, 1905. Olaj, 180 cm × 180 cm vászon, Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Róma

A nő három életkora (1905)

Allegorikus festmény, amely három nőt ábrázol az élet különböző szakaszaiban: kisbabától az érett nőn keresztül az idős asszonyig. Az anya gyengéden átöleli a lányát, miközben egy idős nő mögöttük áll, fejét lefelé hajtva, arcát eltakaró kezével komoran jelenik meg a háttérben. Mindhárom alak meztelen, a fiatal anya haját azonban friss virágok díszítik, és egy színes kendő öleli át teste alsó részét és gyermeke lábát. Az idős nő ábrázolása felháborította az embereket. Sok dísztárgyon találkozhatunk a festmény részletével: Anya és gyermek egységével. Szegeden május végén alkottuk parafrázisunkat aranyozós médiumokkal.

Gustav Klimt – A Kammeri kastélypark fasora, 1912. 110 cm x 110cm, Olaj, vászon. Belvedere Galéria, Bécs

A Kammeri kastélypark fasora (1912)

Bár nem tájképeiről lett híres, a természetábrázolások egész életén átívelnek. 1901 körül párás vízfelületeket, erdőket, zöld felületeket festett. Később, 1905-től inkább parkok, kertek inspirálták. Szívesen festett tájképeket Salzkammergutban, Salzburg városán kívül töltött nyári vakációi során. A tájfestés lehetővé tette számára, hogy kísérletezzen, megszabadulva a megrendelők nyomásától, feszítő határidőktől. Sok befejezetlen tájképet visszavitt bécsi stúdiójába, és a műtermében fejezett be. Az 1900-as évek eleje után, amikor Klimtet elkerülték a nagy állami megbízások és jobban függött műveinek eladásától, tájképei is igen hasznosnak bizonyultak.

Tájképeiben mindig négyzet alakú vászonra festett, a témát mindig felülnézetből mutatta be és embert sohasem ábrázolt a tájban. A képei olyanok, mintha minden irányból továbbfejleszthetőek lennének, a végtelen egy darabja, mint kortársa, Jackson Pollock festményein. Klimtet a dekoratív felületképzés ösztönözte a pointillisztikus technika használatára, a képek hangulata misztikus és varázslatos. A sok kis színfoltnak köszönhetően szinte látni, ahogy mozognak a levelek, megelevendedik a kép. A Kammeri kastélypark fasora c. alkotáson felfedezhető barátja és kortársa, Egon Schiele hatása.

Burgtheater (1886-1888) Ugyan a sor végére hkerült, de ez a megbízás indította el Klimtet művészi pályáján. A két díszes lépcsősor feletti mennyezet olajfestményei Gustav Klimt, Ernst Klimt és Franz Matsch alkotásai. Az egyik képen, amely Molière Képzelt beteg című darabjának egyik jelenetét ábrázolja „A Globe Színház Londonban”, a három művész magát is megörökítette. Ezen az alkotáson láthatjuk Klimt egyetlen önarcképét. (Jobb alsó páholy, fehér körgallér a hölgy és a vörös ruhás alak között. Igen, az a helyes srác. ;-))

Gustav Klimt: A Globe Színház Londonban, Burgtheater 1888, falfreskó
Gustav Klimt – The Old Burgtheater, 1888-1889, 82cm x 92cm papír

„Az öreg Burgtheater” (1888-1889)

Bécs város tanácsa bízta meg, hogy fessen képet a lebontásra szánt öreg színház nézőteréről és a közönségről, a 19. századi polgárság szellemének és ízlésének megfelelően. A festmény nemcsak a nézőteret ábrázolja fényképszerű precizitással, de Bécs előkelő társadalmát is. A képen megörökített emberek magukra akartak ismerni: ez volt a kép célja. Szeretett fotózni, portréfestményeihez gyakran használt fotográfiát. A projekt sikerének köszönhette Klimt – a császári díj odaítélése mellett – hírneve megalapozását.

Gustav Klimt – Hölgy legyezővel, 1918. Olaj, vászon, 100 x 100 cm, Leopold Múzeum, Bécs

A Hölgy legyezővel (1917-1918)

Klimtet nagy mértékben inspirálta a japán kultúra, különösen a „Le Japon artistique” művészeti folyóirat. A Hölgy legyezővel c. alkotása dekoratív, arany háttérrel készült, szép virágokkal és türkiz madarakkal. Mintha egy édenkertben sétálnánk. A gyönyörű hölgy japán kimono-hoz hasonlító ruhában látható, miközben egy japán legyezőt tart a kezében. Persze a válláról lecsúszó ruha és a – talán – kivillanó mellbimbó némi erotikus töltést is ad a festménynek… a bal oldalon repülő madár nyakával mi történhetett? Második alkotótáborunk Klimtes napján jól szemrevételeztük ezt a témát, „hiszen csak azt a képet néztem meg elég alaposan, amit megfestettem”.

Halála után befejezetlenül maradt alkotásai alapján tudjuk, hogy modelljeit először meztelenül ábrázolta, majd utólag „öltöztette fel”: festett rá ruhát. Klimt befejezte ezt a festményt, mielőtt 1918-ban stroke-t kapott és félig lebénult, majd a spanyolnátha szövődményeként kialakult tüdőgyulladásban elhunyt. Ez az utolsó alkotása, melyben megmutatkozik a nők és a japán kultúra iránti szeretete.

Gustav Klimt portéja

„Aki jobban meg akar ismerni, az szemlélje figyelmesen a képeimet.” – Gustav Klimt. Igen, Gustav, szemléljük, figyeljük és csodáljuk. Újra meg újra.

Ha Te is kedvet kaptál az alkotáshoz, szeretettel ajánlom alkotócsomagjainkat, melyekben aranyozós médiumokkal is dolgozunk! Új inspirációkkal, színes témákkal várunk kreatív foglalkozásainkon Szegeden és Ürömön, nyári alkotótáborainkban Algyőn és Ürömön!

Nézd meg Ragyogás alkotóvideónkat, ahol arany füstfóliát és dekor fóliát is használunk, miközben kidolgozzuk a minimalista témát. Csodálatos, ahogy alkotásunk más más szögből, ahogy másként esik rá a fény, más-más arcát mutatja.

„Ragyogás” alkotóvideónkban füstfóliával és dekor fóliával dolgozunk

Ragyogó, aranyos napot kívánok!

Ecsetmosás 10 tippje a hosszúéletű ecsetekért

Ecsetmosás 10 tippje a hosszúéletű ecsetekért

A festő legjobb barátja az ecset. Hogyan lehet sokáig veled? A helyes ecsetmosás megnövelheti az élettartamát akrilfestésnél és olajfestésnél is.

Minőségi ecset

Kényes kérdés. Jó minőségű anyaggal, eszközzel mindig könnyebb dolgozni és tartósabb is lehet. Nem mindig a legdrágább ecset a legjobb céljainknak, de ha jó minőséget választasz és figyelsz a kezelésére, sokáig maradhat a társad. Ha először bontod ki a csomagolásból az új ecsetet, a feje keménynek tűnhet. Gyártáskor bevonják egy keményítő anyaggal, hogy megóvják szállítás és tárolás közben a fejformát. Emiatt az első használat előtti ecsetmosás fontos. Ez a segédanyag az ecset első vizes öblítésénél nyom nélkül távozik. Minőségi ecsetkészleteket választhatsz webshopunkból is: tovább az ecsetekhez

Ecsetek öblítése alkotás közben

Akrilfestésnél figyelj munka közben a színek kiöblítésére: ne az ecsetmosó üveg aljához nyomkodd az ecseted, hanem az edény oldalához forgasd, így nem deformálódik el idő előtt az ecset feje. Ha átlátszó ecsetmosó edényt használsz, például egy befőttes üveget, látni fogod, mikor távozott el a festék színe a sörték közül.

Színkiöblítéskor az ecsetmosó oldalához forgatom a sörtéket

Ne áztasd az ecseted sokáig

Akrilfestésnél ne hagyd sokáig ázni az ecseteket a vizes edényedben. Amíg elkészül egy ülésből egy kép, maradhatnak a vízben – inkább mint hogy munka közben az asztalon pihentetve beleszáradjon a festék – ha viszont meg kell szakítanod a munkát pár órára, inkább mosd ki őket.

Olajfestésnél ne hagyd terpentinben vagy olajban ázni az ecsetet, ha pár órára meg kell szakítanod a munkát, töröld ki jó alaposan a festéket belőlük és csomagold őket szorosan frissentartó fóliába (folpack), így pár óráig nem lesz gondjuk.

Akrilfestékes sörték tisztítása

Alkoss velünk, közösségben!

-> Ürömi alkotóprogramok

-> Szegedi alkotóprogramok

Használat után alaposan tisztítsuk ki a sörtéket

Akrilfestés után az ecsetmosás elvégzéséhez folyékony szappant vagy mosogatószert tegyünk a tenyerünkbe, forgassuk bele a sörtéket, langyos folyó vízzel öblítsük át. Ismételjük mindaddig, míg a hab és az öblítővíz nem lesz átlátszó.

Olajfestésnél az ecsetmosás másként történik, itt speckós mosószert kell használnunk. Először töröld ki egy ronggyal vagy papírral a festék nagyját az ecset fejéből. A terpentin helyett próbáld ki a festékboltban kapható nyúlós állagú kenőszappant, de egy sima szappannal is át tudod dörzsölni a sörtéket és langyos vízzel kiöblíteni. Töröld szárazra és addig ismételd, míg minden festékmaradványt eltüntettél a sörték közül. Ez vitathatatlanul munkásabb, mint az akrilos ecsetek tisztítása – nem is ezért szeretjük az olajfestéket. 🙂

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen eszközöket, anyagokat érdemes használnod olajfestésnél, akkor olvasd el Az olajfestés kellékei – azaz mit tartalmazzon az olajfesték készlet cikkünket!

Sörteigazítás

A nagymosás után simítsuk össze mutató és hüvelyk ujjunkkal a sörtéket az ecset fejének eredeti formájára.

Szárítás

Fektessük le vízszintesen száradni egy tiszta ecsettörlő rongyra vagy papírtörlőre.

Vízszintesen száradó ecsetek

Kapható művészboltokban ecsetszárító állvány is. Itt az ecsetek feje lefelé néz és a cseppfelfogó tálca felett, a levegőben marad. Ennél az eszköznél biztosan nem gyűlik össze a víz a kritikus ponton: a fém pántnál. Fontos! Úgy igazítsd az ecseteket, hogy a fej szabadon maradjon, ne érjenek a sörték az állványhoz és egymáshoz sem!

Ecsetszárító állvány

Tárolás

Kontúrozó és ágfestő ecsetnél – ha az ecset feje megszáradt – tedd vissza a fejre a védőkupakot. Megóvja a sörtéket tárolás közben a deformálódástól. Nagyobb kerek fejekhez kupakot „hand made” felkiáltással bütykölhetsz akár műanyag szívószálból is. 😉

Száradás után tárolhatod őket egy pohárba állítva (fejjel felfelé), maradhatnak a szárító állványon, esetleg – ha nagyon precíz és stílusos szeretnél lenni – egy textil ecsettartóban.

Megfelelő ecsetkészlet

Minden kedvenc technikádnak legyen külön ecsetkészlete. Az olajfestékes ecsetet már nem lehet újra akrilfestéshez használni. Az akrilos, akvarelles, textilfestős ecseted bevetheted olajfestéshez, de utána már csak olajjal fess vele.

Minden ecset jó valamire…

Ne feledd, minden ecset jó valamire, ha már szanaszét áll a sörtéje a kerek ecsetednek, kiválóan tudod majd lombokhoz, mezőhöz használni, ahol pont a rendetlenség a lényeg. A lombozó ecset következő munkaállomása nálam a paverpolos technikához az anyag felvitele és ha már arra sem tudom használni, megfordítva és a nyelét használva kiválóan be lehet vetni a paverpol anyag homogenizálására, a bödön tartalmának felkavarására. …és új életet kezdhetnek akár egy 3D-s paverpolos kollázs részeként is. 😉

Ha kedvet kaptál az alkotásra és először jól esne egy kis iránymutatás, vagy meglevő ismereteidet bővítenéd, technikádat csiszolnád: szeretettel várunk személyesen kreatív foglalkozásainkon, algyői és ürömi alkotótáborainkban (itt mi adjuk és tisztítjuk az eszközöket hihihi) vagy válogass alkotócsomagjainkból – ahol alkotóvideóval navigálunk és segítünk lépésről lépésre, és csomagodban minden eszközt és anyagot megtalálsz az otthoni alkotáshoz! Olajfestős alkotócsomagjainknál az ecsettisztításhoz még kenőszappant is tartalmaz a csomagod!

Örömteli alkotást kívánok!

A 8 leggyakoribb ecset típus – akrilfestés, olajfestés

A 8 leggyakoribb ecset típus – akrilfestés, olajfestés

A festő legjobb barátja: az ecset. Mindenkinek megvan a kedvenc ecset típus formája, ami stílusához illeszkedik, és aki már festett pár képet, kedvenc ecsete is lehet. A Kedvenc Ecset, amit már be van tanítva, ki van tapasztalva. A festéktípus, a technika és a megfestendő téma is meghatározza, milyen típusú ecsettel praktikus dolgoznunk. Ismerd meg őket, hogy jól tudj választani!

Szintetikus és természetes szőrű ecset

Az ecset feje (sörtéje) készülhet szintetikus szálból vagy természetes szőrökből. Természetes szálú ecsetek közül a puha szőrűeket leginkább vízfestékhez, akvarellhez, selyemfestéshez használjuk. Itt a vizes pigmenteknek alig van súlya, szépen felvihetőek, alakíthatók a hajlékony, finom szőrökkel. Természetes szálú disznósörte ecsetet – ez nagyon kemény, durva fej – már használhatunk akril- és olajfestékekhez, ha rendetlen nyomot szeretnénk hagyni, például összekócolni egy szalmabálát, tarlót imitálni.

Foglalkozásokon leginkább szintetikus fejjel készült ecseteket használunk akrilfestéshez, olajfestéshez, paverpol-textilszobrászathoz, itt szükség van az erősebb tartásra a tömörebb, nehezebb anyagok kezeléséhez.

Fontos mérőszám lehetne az ecsetek számozása, de mivel napjainkban ez „ahány ház annyi szokás” alapon működik, erre most nem térek ki. Ami biztos, hogy minden formán belül találsz többféle nagyságot.

Alkoss velünk, közösségben!

-> Ürömi alkotóprogramok

-> Szegedi alkotóprogramok

Ecset típusok, ami neked is legyen kéznél

Webshopunkban találsz különböző ecsettípusokat tartalmazó szetteket is az otthoni alkotáshoz. Az ecsetnyomokat gyakorolhatod például egy virágcsokor vagy virágos mező megfestésekor, ami rengeteg lehetőséget ad, hogy kipróbáld a különböző formákat!

Kerek ecset

Kerek ecset íves területek kitöltésére kiváló, hegyével hosszú, vékony vonalat is festhetsz. Felhők bodorításához is remek választás.

Lapos ecset

Nagy felületek, szögletes területek kitöltéséhez praktikus lapos ecsetet használni, a lapos részével festve széles nyomot hagyhatsz, de az élén vezetve vékony vonalat is festhetsz.

Webshop ajánlat: Laposecset készlet

Vágott végű laposecset

Vágott végű laposecset típus jól vezethető kontúrok mellett. Széles és vékony ecsetnyomot is hagyhatsz vele.

Macskanyelv ecset

Macskanyelv ecset vége íves, kerek területekhez, domború nyomokhoz célszerű, de lapos, vékony vonalat is húzhatsz vele. Kör alakot két mozdulatból könnyedén festhetsz vele.

Ovális hegyű ecset

Ovális hegyű ecset hosszúkás, domború formák, íves területek, pl. szirmok festéséhez. Ezeknél a formáknál könnyebb, gyorsabb vele a munka mint a kerek ecsettel.

Webshop ajánlat: hegyes ecset készlet

Legyező ecset

Legyező ecset „zöldségekhez”, lombok kócolásához a kiálló levelek/szirmok imitáláshoz, egyszínű tömbök szétbontásához kiváló… és pl. egy fenyőt is gyorsan összedobhatsz vele.

Webshop ajánlat: Virágzó cseresznyefa, Badacsony, Plitvice alkotócsomag

Kontúrozó ecset

Kontúrozó ecset vékony vonalak festéséhez, precíziós munkához. Nála különösen fontos megtalálni az optimális festék töménységet az ecsetben, és ki kell tapasztalni a festőlap nedvszívását, hogy hosszú, egyenletes vonalakat tudjunk vele festeni.

Ágfestő ecset

Ágfestő ecset (betűíró ecsetként is ismert): a kerek fejet hosszú sörtehossz jellemzi. Nagy kedvencem, egy gyönyörűség vele dolgozni. Nagyobb festékhígítást alkalmazunk, mint a kontúrozó ecset esetén. Felvesszük a sörtére a festéket és minél közelebb fektetjük a vászonhoz az ecset nyelét, miközben forgatva húzzuk a felületen a sörtéket a törzstől az ág végei felé haladva. A sörtéknek nem csak a hegye ér a festőlaphoz, hanem a sörtehosszúság kb. a fele.

Ecsetgyakorlat (is) teszi a mestert, tapasztald ki saját eszközeidet és bátran kísérletezz új formákkal, technikákkal, anyagokkal. Melyik ecset típus lesz a kedvenced? Minél szélesebb tapasztalatból, tudásból tudsz meríteni, annál közelebb fogsz kerülni önmagadhoz is, saját stílusodhoz, hogy megtaláld azt a nyelvet, amelyen a legszebben tudsz szólni. Hiszen minden alkotásunk egy darabka önmagunkból.

Ha kedvet kaptál az alkotásra és először jól esne egy kis iránymutatás, vagy meglévő ismereteidet bővítenéd, technikádat csiszolnád: válogass alkotócsomagjainkból, ahol alkotóvideóval végigvezetünk lépésről lépésre a téma kidolgozásának menetén, és a csomagodban minden szükséges eszközt, ecset típus és anyagot megtalálsz. Szeretettel várunk személyesen kreatív foglalkozásainkon, nyári alkotótáborainkban Ürömön és Algyőn!

Örömteli kísérletezést kívánok!

Egy kis gasztronómia művész köntösben

Egy kis gasztronómia művész köntösben

Mit szólnátok egy színes tájképhez ebédre?

A gasztronómiában is teret kaphat a művészet, kísérletezgethetünk új 5letekkel. 🙂 Nem csak festékekkel, de színes zöldségekkel is színezhetjük a mindennapokat. A pizzaszerű „lapos kenyér” a focaccia új köntösben. Rendezd el egy kicsit másképp az ebéd összetevőit, és új jelentést nyer.

Itt találtam egy magyar nyelvű receptet az olasz focaccai-hoz: https://www.nosalty.hu/rece…/tavaszi-zoldsegviragos-focaccia


Ha kipróbálod, szívesen fogadok egy fotót róla! ?

Anyák napi akció

Anyák napi akció

Kedves Klubtagunk!
Anyák napja közeledtével akciót hirdetünk – nem csak anyukáknak!


?‍??? Fess kettőt, ajándékozz egyet! ? – Anyák napi akció!

?? Április 29-30-án leadott alkotócsomag rendelésed két festőlappal készítjük össze Neked! Fess kettőt vagy fess valami teljesen mást, ahogy a pillanat és hangulatod inspirálja! https://kreativkave.hu/termekkategoria/alkotocsomag/


? Meglepheted édesanyád, nagymamád az alkotás élményével is! Ajándékkuponjaink/bérleteink ajándékba is adhatod, letölthető formában is kérheted. Beváltható, levásárolható a webshopban! https://kreativkave.hu/termekkategoria/berletek/


? Szegedieknek újranyit a „H (mint Hugom) csomagpont”, rendelésed május 6-7-én átveheted személyesen szállítási díj nélkül Szegeden. A rendelés megjegyzésébe kérlek írd bele: „H Csomagpont”.


? Ürömön elvitelre is rendelheted csomagod! ?


?‍♀️ Akrilfestés, olajfestés, térfogatnövelő médium, különböző festőlapok, rozsda effekt, aranyozás médiumai, pouring medium alkotócsomagjainkban. Próbálj ki többféle technikát alkotóvideóinkkal illusztrálva!
Színesítsük együtt a mindennapokat!

Szeretettel és új és új inspirációkkal várlak!

Gabi

2020. április Kreatív Kávé Hírlevél

Kedves Klubtagunk!
Napjaink gyakran szürreálisnak tetsző valóságában vártuk a kedvező híreket, – bár tudjuk, hogy indokolt a döntés a kijárási korlátozásra meghosszabbítására vonatkozóan – határozatlan ideig nem tarthatunk élő csoportos találkozókat, összejöveteleket, alkotóprogramokat.

Hiányoztok! A fantasztikus csapat, ami egy-egy foglalkozás idejére összetalálkozik, a támogató közösség, a kedves egyéniségek, az alkotóközösség ereje, energiája, a báj és humor, a kreatív szombatok/vasárnapok, a színek és anyagok varázslata, a kikapcsolódás és feltöltődés ezen formája (…és persze a szegedieknek Gabi kávéja ❤️?).

?‍?Mind itt vagyunk alkotásra készen,
?és 2020 tavasza van,
?és van internet,
?? és van csomagküldő szolgálat.
Mi kellhet még az alkotáshoz? Inspiráció és támogatás? Egy kis kezdő lendület?

Itt az idő és a lehetőség a kísérletezgetésre is, hogy a bevált útjaink mellett új ösvényeket találjunk, új csatornákat keressünk, új lehetőségeket próbáljunk ki!

?‍♂️Szívesen segítek témákkal, ötletekkel, hogy színesíthesd otthon is ezt az időszakot, miközben sikerül kiszakadnod a valóságból, elfelejteni az alkotás idejére a mindennapokat és töltekezni saját kreatív energiáidból! Két ingyenes videóval is készültem neked, melyeket itt megtekinthetsz, meg tudod nézni, és kipróbálni a tematikát, mennyire követhető/érthető a feladat bemutatása.
Ha pedig az alkotás során elakadnál, szívesen segítek messengeren, mailen, stb. csatornáinkon. (Jah… és most biztosan az első sorban ülhetsz és még vissza-vissza is „tekerhetsz” engem, ha gyors a tempó :-D)

Rövidebb lélegzetvételű, egyszerűbb témákkal bővítettem a héten az alkotócsomagok választékát (nekem is bele kell tanulnom ebbe az új szituba), előzetes tapasztalat nékül is bátran belevághatsz bármelyikbe! -> itt találod az aktuális választékot.

Köszönöm, ha alkotócsomagot vásárolsz, kipróbálod és megpróbálod színesíteni otthon a vásznat, a hangulatod és ezzel támogatod azt is, hogy alkotóközösségünk EGYÜTT MARADHASSON még ha kicsit „távolabbról” is kell most közel hoznunk az élményt. Nagy örömmel veszem, ha elküldöd elkészült alkotásod fotóját és tapasztalataid, nekem is erőt az a továbbiakhoz. ?

Gyakorlati információk:
? A már megvásárolt jegyek, ajándékkuponok nem vesznek el, felhasználhatóak/beválthatóak lesznek december végéig, illetve le tudjátok vásárolni őket a Shop-ban rendelhető termékekre: alkotóvideóra, alkotócsomagra, kreatív kellékekre (ecsetek, festékek, mediumok, állvány, kötény, képkeretek) stb.
? Budapesti kiállításunk sajnos bezárta kapuit, vagyis a könyvtár sem látogatható. Április végén egyeztetünk a bontással kapcsolatban és küldöm a kiállítói információkat.

?A végén, de nem utolsó sorban szeretnék Színes Húsvétot Kívánni! ?‍♀️ Vigyázzatok magatokra! Várom az a percet, mikor újra, egy légtérben, együtt ihatjuk Kreatív Kávénk (…és egy páleszt is legurítunk majd mellé!)

Szeretettel és egy virtuális öleléssel:
Gabi

Ui: Badacsony c. téma mellé alakult kis szösszentem, (bocsássatok meg érte):
„Hasít a netünk,
alkotunk és nyerünk.
Ülünk a vonalon,
irány a Balaton!” Velem tartasz?

„Karneváli Forgatag” Paverpol Kiállítás Megnyitó, 2020. 02. 07.

„Karneváli Forgatag” Paverpol Kiállítás Megnyitó, 2020. 02. 07.

Riport tárlatunkról a XIII. kerületi „Hírnök” újság 2020. 02. 20-án megjelent számának 12. oldalán.
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár facebook bejegyzése.
Világirodalom Textilbe Álmodva – Nemzetközi Paverpol Kiállítás Megnyitó, 2020. 01. 23. Szolnok

Világirodalom Textilbe Álmodva – Nemzetközi Paverpol Kiállítás Megnyitó, 2020. 01. 23. Szolnok

A Szolnok Televízió tudósítása a Megnyitóról. (Sok csodás alkotás között 0:53-kor az én leányom is látható ;-))
A tárlat február 8-ig tekinthető meg a Verseghy Ferenc Könyvtár Művészeti Szalonjában.

Köszönöm a főszervező, Demény Gabriella meghívását, aki nagy-nagy szeretettel és alapossággal, teljes szívvel-lélekkel készült erre a napra. Köszönet a további szervezőknek, közreműködőknek a műsor szereplőinek és alkotótársaimnak ezért a rendhagyó és szívet-lelket feltöltő eseményért. Köszi a közös beszélgetéseket, új ismerettségeket, ..és az esti after partyt… és a másnap reggeli bundáskenyeres after-after partyt, Demény Gabi! Örülök és köszönöm, hogy a részese lehettem!