A festő legjobb barátja: az ecset. Mindenkinek megvan a kedvenc ecset típus formája, ami stílusához illeszkedik, és aki már festett pár képet, kedvenc ecsete is lehet. A Kedvenc Ecset, amit már be van tanítva, ki van tapasztalva. A festéktípus, a technika és a megfestendő téma is meghatározza, milyen típusú ecsettel praktikus dolgoznunk. Ismerd meg őket, hogy jól tudj választani!

Szintetikus és természetes szőrű ecset

Az ecset feje (sörtéje) készülhet szintetikus szálból vagy természetes szőrökből. Természetes szálú ecsetek közül a puha szőrűeket leginkább vízfestékhez, akvarellhez, selyemfestéshez használjuk. Itt a vizes pigmenteknek alig van súlya, szépen felvihetőek, alakíthatók a hajlékony, finom szőrökkel. Természetes szálú disznósörte ecsetet – ez nagyon kemény, durva fej – már használhatunk akril- és olajfestékekhez, ha rendetlen nyomot szeretnénk hagyni, például összekócolni egy szalmabálát, tarlót imitálni.

Foglalkozásokon leginkább szintetikus fejjel készült ecseteket használunk akrilfestéshez, olajfestéshez, paverpol-textilszobrászathoz, itt szükség van az erősebb tartásra a tömörebb, nehezebb anyagok kezeléséhez.

Fontos mérőszám lehetne az ecsetek számozása, de mivel napjainkban ez „ahány ház annyi szokás” alapon működik, erre most nem térek ki. Ami biztos, hogy minden formán belül találsz többféle nagyságot.

Alkoss velünk, közösségben!

-> Ürömi alkotóprogramok

-> Szegedi alkotóprogramok

Ecset típusok, ami neked is legyen kéznél

Webshopunkban találsz különböző ecsettípusokat tartalmazó szetteket is az otthoni alkotáshoz. Az ecsetnyomokat gyakorolhatod például egy virágcsokor vagy virágos mező megfestésekor, ami rengeteg lehetőséget ad, hogy kipróbáld a különböző formákat!

Kerek ecset

Kerek ecset íves területek kitöltésére kiváló, hegyével hosszú, vékony vonalat is festhetsz. Felhők bodorításához is remek választás.

Lapos ecset

Nagy felületek, szögletes területek kitöltéséhez praktikus lapos ecsetet használni, a lapos részével festve széles nyomot hagyhatsz, de az élén vezetve vékony vonalat is festhetsz.

Webshop ajánlat: Laposecset készlet

Vágott végű laposecset

Vágott végű laposecset típus jól vezethető kontúrok mellett. Széles és vékony ecsetnyomot is hagyhatsz vele.

Macskanyelv ecset

Macskanyelv ecset vége íves, kerek területekhez, domború nyomokhoz célszerű, de lapos, vékony vonalat is húzhatsz vele. Kör alakot két mozdulatból könnyedén festhetsz vele.

Ovális hegyű ecset

Ovális hegyű ecset hosszúkás, domború formák, íves területek, pl. szirmok festéséhez. Ezeknél a formáknál könnyebb, gyorsabb vele a munka mint a kerek ecsettel.

Webshop ajánlat: hegyes ecset készlet

Legyező ecset

Legyező ecset „zöldségekhez”, lombok kócolásához a kiálló levelek/szirmok imitáláshoz, egyszínű tömbök szétbontásához kiváló… és pl. egy fenyőt is gyorsan összedobhatsz vele.

Webshop ajánlat: Virágzó cseresznyefa, Badacsony, Plitvice alkotócsomag

Kontúrozó ecset

Kontúrozó ecset vékony vonalak festéséhez, precíziós munkához. Nála különösen fontos megtalálni az optimális festék töménységet az ecsetben, és ki kell tapasztalni a festőlap nedvszívását, hogy hosszú, egyenletes vonalakat tudjunk vele festeni.

Ágfestő ecset

Ágfestő ecset (betűíró ecsetként is ismert): a kerek fejet hosszú sörtehossz jellemzi. Nagy kedvencem, egy gyönyörűség vele dolgozni. Nagyobb festékhígítást alkalmazunk, mint a kontúrozó ecset esetén. Felvesszük a sörtére a festéket és minél közelebb fektetjük a vászonhoz az ecset nyelét, miközben forgatva húzzuk a felületen a sörtéket a törzstől az ág végei felé haladva. A sörtéknek nem csak a hegye ér a festőlaphoz, hanem a sörtehosszúság kb. a fele.

Ecsetgyakorlat (is) teszi a mestert, tapasztald ki saját eszközeidet és bátran kísérletezz új formákkal, technikákkal, anyagokkal. Melyik ecset típus lesz a kedvenced? Minél szélesebb tapasztalatból, tudásból tudsz meríteni, annál közelebb fogsz kerülni önmagadhoz is, saját stílusodhoz, hogy megtaláld azt a nyelvet, amelyen a legszebben tudsz szólni. Hiszen minden alkotásunk egy darabka önmagunkból.

Ha kedvet kaptál az alkotásra és először jól esne egy kis iránymutatás, vagy meglévő ismereteidet bővítenéd, technikádat csiszolnád: válogass alkotócsomagjainkból, ahol alkotóvideóval végigvezetünk lépésről lépésre a téma kidolgozásának menetén, és a csomagodban minden szükséges eszközt, ecset típus és anyagot megtalálsz. Szeretettel várunk személyesen kreatív foglalkozásainkon, nyári alkotótáborainkban Ürömön és Algyőn!

Örömteli kísérletezést kívánok!