Emilie Flöge Gustav Klimt festőművész múzsája volt. Ebben a dologban a művészettörténészek mind megegyeznek, mint ahogyan az is biztos, hogy jó barátok, szellemi társak voltak, inspirálták egymást. Hogy szeretők voltak-e, az már kérdéses. De mitől is olyan különleges Emilie portréja és mi volt az ő közös történetük Klimttel? 

Emilie Flöge 

Klimt múzsája Emilie Flöge a II. világháború előtt növéreivel egy sikeres divatszalont működtetett Bécsben. Abban az időben ez nagy teljesítmény volt, mert az üzletüket Schwestern Flöge néven közösen irányították férfiak bevonása nélkül a már akkor híres Mariahilfer Strasse-n. Emile a nővérétől tanult varrni, majd a híres divatszalonokat látogatva inspirációt szerezve formabontó ruhákat tervezett. Versenyt is nyert a két nővér ruhadarabjaikkal, ami megalapozta a hírnevüket a divat világában. 

Emilie új irányzatot teremtett, akkoriban feminista jellegűnek találták a darabjait, mostmár inkább a szecesszió stílusjegyeit látjuk rajtuk. Divattervezőként volt annyira merész, hogy elhagyta a fűzőt és kényelmes, zsákszerű ruhákat varrt kontrasztos mintákkal. Elmondhatjuk, hogy a maga szakmájában Emilie is művész volt. Kötődése, ismerettsége Klimttel egész fiatal korában kezdődött, amikor nővére Helene hozzáment Klimt testvéréhez. Sajnos Helene hamar megözvegyült, de Klimt továbbra is a család jó barátja maradt.  

Klimt múzsája

Hogy valamilyen romantikus szálak fűzték-e őket egymáshoz, azt csak találgatni lehet. Közös nyaralásaikról az Attersee partján vannak fotók és itt is készültek szecessziós festmények, tájképek is, valamint arról is vannak feljegyzések, hogy Klimt szívét Alma Schindler bolondította meg, akinek meg is kérte a kezét. Ez a szerelmi történet Emlie-t nagyon elszomorította, aki altatókat vett be a hír halattán, de szerencsére nem torkollott tragédiába az eset.

Alma amolyan femme fatale volt a művészek világában, akinek édesapja szintén festő volt és tájképeket készített. Gustav Klimt festészetre tanította Almát, akibe zongoratanára is beleszeretett. Alma később Gustav Mahlerhez ment feleségül. 

Klimt Emilie-vel élete végéig kapcsolatban maradt, minden téren támogatták egymást és állítólag még a halálos ágyán is őt hívta a festőművész. Az biztos, hogy a lelki összhang megvolt köztük és kölcsönösen inspirálták egymást. 

Kreatív Kávé nyári alkotótáborok: https://kreativkave.hu/alkototaborok/

Flöge ruhák Klimt képein

Emilie ruháinak díszítésére előszeretettel használta Klimt mintáit és Klimt pedig a női portréit Flöge ruhákban szerette megfesteni, ezzel nem kis reklámot csinált a divatszalonnak. 

A Flöge ruhák sajnos a világháborús rombolás és tűzvész után fizikai valójukban nem maradtak fennt, de Klimt festményein halhatatlanná váltak. Nemcsak Emilie-ről készült portréján csodálhatjuk meg a saját tervezésű ruháit, hanem például a Hölgy aranyban című festményen is, amit a művész Adele Bloch-Bauerről festett. Talán ez az egyik leghíresebb Klimt festmény, ami Flöge ruhában ábrázolja a modellt.

Klimt halála után Emilie Flöge szinte csak a munkának szentelte magát és otthonában tárolta a művész hagyatékát, több festményét. Sajnos a világháború nem kímélte Emilie-t, mind a divatszalont elvesztette és otthona is leégett munkásságával és Klimt ereklyéivel együtt. Ha szeretők nem is voltak, az az egy biztos, hogy különleges lelki kapcsolat volt az övék. 

Klimttől más sok kép parafrázisát elkészítettük közösen a Kreatív Kávé foglalkozásain és most Emilie portréjának elkészítésére invitállak. Be kell valljam, amikor Klimtet festek mindig teljesen a hatása alatt vagyok. Fessük bele a történetüket, a szecesszió formabontó csillogását, az életük drámáját és a titokzatos kötődést ebbe a képbe. Díszítsük fel ezüst vagy arany médiumokkal és formabontó mintákkal Emilie fantasztikus ruháját hangulatunk szerint. 

Érdekesség: Emilie Flöge nem csak Klimt mintáit használta, hanem olykor magyar motívumokkal is ékítette a ruhákat. Ha kedved van akár te is belecsempészhetsz a képbe néhány ismertebb magyar formát díszítésül!

Tarts velünk Ürömön vagy Algyőn nyári táborainkban és nyissuk meg a nyarat ezzel magával ragadó, szecessziós portréval! Jegyek és a foglalkozások részletei már elérhetők honlapunkon, a helyszín, dátum kiválasztása után kattints a megfelelő linkre a foglaláshoz: 

Algyői Alkotótábor: 07.01-07-ig

Ürömi Alkotótábor: 06.22-26-ig