Egyszerű tájkép festmények készítése

Egy egyszerű tájkép festmények akár kezdő vagyis első festménynek is nagyon jó választás, ha most kezded el felfedezni a festészet rejtelmeit. Ez a téma szabadságot ad az alkotásban és az elkészült szép tájképek például nagyon jól mutatnak nappaliban dekorációként, ha a saját magad lakberendezője szeretnél lenni vagy esetleg ajándékba szánod szeretteidnek a képet.

Elsőre érdemes az egyszerűbb képek közül válogatni és részleteiben begyakorolni egy – egy motívumot. Most arra gondolok, hogy a festmény először csak egy részletet mutasson a tájból, például egy fát vagy egy erdő részletet. Aztán később bővítsd a teret: jöhetnek a háttérben a hegyek, utak, esetleg házak és később állatok is. Az egyszerű festett tájképek között is találsz hidd el nagyon szép témákat. A mozgalmasság nélküli táj festmények szerintem tökéletes faliképek hálószobába is.

A tájkép festmények előrajzolása is könnyebb, sokszor nincs is igazán rá szükség, maximum néhány irányadó vonalat kell felvázlatolnunk.

Egyszerű szép tájak akrilfestékkel

A foglalkozásainkon akrilfestékkel és olajfestékkel is szoktunk tájképeket kidolgozni. Az olaj egy picit több gyakorlatot igényel, így most elsőre egy akril tavaszi táj festését fogom neked megmutatni, amiről egy online alkotó videót is találsz a weboldalunkon. A videóban lépésről lépésre mutatom neked hogyan haladj, ahol minden mozzanatot elleshetsz!

  • széles, lapos ecset
  • kör alakú ecset, legyező ecset
  • ecsettörlő rongy
  • tisztavíz az ecset mosáshoz például befőttesüvegben

A virágzó cseresznyefa tájkép elkészítése

Ezen a képen a tavaszi fák dominálnak, emiatt nagyon színpompás. Összesen 8 féle színű alap akril festék színre lesz szükséged. Ha nincs otthon még készleted, akkor a kép megalkotásához szükséges alkotócsomagot meg is rendelheted tőlünk többféle vászon méretre. Ezt a képet azonban akár temperával is elkészítheted, ha éppen az van otthon.

Ezekre a színekre lesz szükséged: titán fehér, magenta vagy piros, barna (égetett umbra), középkék, porosz kék (sötétkék), citromsárga, zöld (viridián zöld)

Vázlat készítése lapos ecsettel

A horizontot, felezőpontokat vagyis a dombot és a víztükör vonalát jelöljük meg először zölddel.

Ne aggódj, ha eltérsz a referencia képtől, senki nem fogja számon kérni, ha egy kicsit nagyobb lesz a tó vagy a dombok a képeden. Éppen ettől lesz egyedi és tiéd, hogy nem lesz pont ugyanolyan mint az eredeti kép.

Egyszerű tájképfestés akrilfestékkel - 1. lépés

Fentről lefelé haladunk az ég kékjétől a föld felé

A tájképeknél mindig a kép teteje felöl vagy fentről haladunk lefelé. Keverj ki a középkék színből egy világosabb árnyalatot. A fehér festékből vegyél ki ehhez egy kupacot és adj hozzá egy kis kéket. Mindig a világos színhez keverd a sötétebbet és ne fordítva, mert hamar megesz a sötét a világos színt. A lapos ecsettel és vízszintes mozdulatokkal fesd meg az eget. Ahogy lefelé a horizont felé haladsz világosítsd az ég kékjét vagyis adagolj több fehéret a világoskék árnyalathoz, ezzel levegő perspektívát adsz a képnek. Fesdi meg az eget egészen a horizontig. Amikor végeztél mosd ki jól az ecsetet a tiszta vízben.

Egyszerű tájképfestés akrilfestékkel - 2. lépés

Most keverj egy friss zöld árnyalatot és a lapos ecsettel fesd ki a dombokat a képen. Ha közben elfogy a zöld, keverj új adagot. Nem baj, ha nem pont ugyanolyan árnyalatú lesz. A dombok tetjére vizes sárgával tegyél egy kis fényt. Majd barnával pedig tegyél árnyékot a dombok aljára vagyis a patak partjára. A vízfelületet vizes kékkek húzd át.

Fák ábrázolása

Kerek ecsettel festjük fel a fa törzsét és ágait tömény barna festékkel. Az ecset hegyével fess és ügyelj rá, hogy az ágak festését a törzstől indítsd vagyis vékonyodjanak. Ezen kívül rád van bízva, hogy hány fát vagy ágat festesz. Kövesd az elképzelésed, esetleg a videót, ahogy tetszik a tájképek megengedik ezt.

A lombok kialakításához a kerek ecsetre és a legyező ecsetre lesz szükség. Először mindig a hátrébb lévő fa lombkoronáját dolgozzuk és folyamatosan haladunk majd előre. A kerek ecsettel rendetlen nyomokkal dolgozzuk ki a lomb hátterét zölddel. Közben ügyelj rá, hogy legyenek olyan részek, amit nem fedsz be, ahol át lehet látni majd a lombok között, látszik a fatörzs és az ágak. A porosz kékből tegyél rá most néhány ecsetnyomot, majd a sárgával is menj át rajta, végül pedig a fehér színnel.

A legyező ecset végével az ágak végén a kisebb leveleket tudod felvinni, szellősebbé tenni a lombkoronát. Ahol nagyobb egybefüggő festék nyomot hagytál korábban a kerek ecsettel azt is szellősebbé teheted most, ha világosabb színnel kisebb nyomokat hagysz a legyező ecsettel.

Egyszerű tájképfestés akrilfestékkel - 3. lépés
Egyszerű tájképfestés akrilfestékkel - 4. lépés

A cseresznyefa virágzó lombját hasonlóan dolgozzuk ki mint a zöld lombot, csak itt rózsaszín nyomokkal kezdünk. Majd a magenta, porosz kék következik és végül a fehér nyomokkal teszünk fényt a levelekre. Második lépésben ugyanezekkel a színekkel és sorrendben a legyező ecset végével tesszük szellőssé a virágzó lombkoronát.

Ami nagyon fontos, ahogy mondani szoktam: Tudni kell abbahagyni… 🙂 Ne legyen túl sok, egybefüggő a lomb, ezért egy ponton állj meg a lombozással. A fák alá helyezz el néhány lehullott levelet is.

Egyszerű tájképfestés akrilfestékkel - 5. lépés

Víztükör

 

Vizes festékkel és vízszintes ecsetvonásokkal visszatükrözzük a lombkorona színeit a vízfelületen. Használj többféle világos árnyalatot az alkalmazott színekből. Végül, amikor már megszáradt a vízfelület titán fehérrel helyezz rá fényfoltokat.

 

Egyszerű tájképfestés akrilfestékkel - 8. lépés

Pro tipp:

Ha tetszett a tavaszi virágzó cseresznyefa téma és szívesen festenél, gyakorolnál 3D médiumokkal is hasonló témát, akkor ajánlom figyelmedbe a Virágzó fa című ingyenes elérhető alkotó videót is. Ebben szálpasztát használunk a virágok kidolgozásához. Alkotócsomagot ehhez is tudsz rendelni a webshopunkból. Kellemes kikapcsolódást, alkotást kívánok neked és várlak szeretettel az élő szegedi és ürömi foglalkozásokon, alkotótáborokban is! 

Következő foglalkozásainkon akril témáink lesznek:

Monic akrilfestmény, aranyozás

Aranyozás akrillal

Az aranyfüst fóliának és az arany festéknek egyszerűen senki sem tud ellenállni. Próbáld ki egyszer és biztosan a rabja leszel! Aranyozáshoz szükséges kellékeket rendelhetsz a webshopunkból!

pouring médium - papagáj akril festmény

Pouring medium akrillal = fluid art

A Pouring mediumot 2:1 arányban keverjük el az akril festékkel és már folyathatjuk is a festéket. Az eredmény fantasztikus! Pouring mediumot a webshopunkban rendelhetsz!

abo art

Pontozásos technika vagyis Abo Art

Könnyen elsajátítható, ugyanakkor nagyon látványos technika az AboArt. Válasszunk tetszőleges  motívumot aztán mint egy kifestőben helyezzük a különböző méretű festékpöttyöket egymás után a vászonra.