Szegedi és budapesti felszállással indult Kreatív Kávés buszunk Bécsbe. Idegenvezetőnk, Hódi Nóra gyönyörű korrajzot adott már az úton, szinte elröppent az idő az osztrák fővárosig.

Gustav Klimt a bécsi szecesszió alapítója, egyéni utakat törő alakja. A legtöbb festménye a Belvedere Kastélyban található, így ott kezdtük felfedezőutunkat. Elsődleges célunk volt, hogy megnézzük Klimt egyik festményét élőben, amit a Kreatív Kávés csapatunk már megfestett foglalkozásainkon: A csókot. Megtaláltuk! …egész nap tudnám nézegetni… tátott szám/szánk becsukása után körbejártuk az első emeletet és a szecesszió/impresszionizmus kiállított alkotásait. (…és természetesen az ajándékshopot – szerencsésebbek a kávézót is- szemrevételezték. :-))

Második megállónk a Szecesszio Háza volt, ahol Klimt Beethoven-frízét csodálhattuk meg. Klimt Beethoven halálának 75. évfordulója előtt tisztelgő 1902-es kiállításra festette a „frízt”, vagyis „szalagot”, melynek mérete 2,15m x 34m. A festőművész Beethoven IX. szinfóniáját kódolta szalagszerű festménnyé. A szecesszió anyagjainak bemutatása új és kreatív módon ihlette meg Klimtet: a Beethoven-frízt tapétaszöggel, függönygyűrűvel, tükördarabbal, gyöngyházgömbökkel, divat-ékszerekekkel és csiszolt, színes üvegekkel is díszítette. Ha mélyebben is érdekel, olvasd el, hogyan jelenik meg Klimt alkotásán a zeneiség.

Ebédszünetben osztrák májgombóclevessel és bécsi Bécsi szelettel töltődtünk :-), majd idegenvezetői javaslatra egy bécsi kávéházban Bécsi Kávéztunk, sütiztünk – a szemfülesebbek diós aranyporos marcipán borítású Klimt tortát is találtak- csigavonallal. Ez utóbbiért még mindenképpen vissza kell mennem… 😀 (…vagy ha valaki épp arra jár, hozna nekem?! :-D)

Míg elsétáltunk következő állomásunkra, Nóra sztorizott nekünk az utunkkal érintett helyszínekről, épületekről, nagyszabású tervekről, uralkodókról, nemességről, pórnépről, paripákról, kávéházakról. Ott egy híres kávéház, ahol az a hosszú sor áll… (Egy kávéért ekkora sort?!)

A Burgtheaterben folytattuk felfedezőutunk, ahol Klimt korai alkotásaiban is gyönyörködhettünk. A díszes lépcsők (a jobb oldali a „Kaiserstiege”, azaz császári lépcső, melyet eredetileg csak a császár használhatott, a másik az „Erzherzogstiege”, mely a többi Habsburgnak volt fenntartva) fölötti mennyezet olajfestményei Gustav Klimt, Ernst Klimt és Franz Matsch alkotásai, megkerestük Klimt életének egyetlen önarcképét is. A helyi idegenvezetőnk, Bettina izgalmas és ismeretlen részleteket mesélt a művészről, alkotásokról, stílusokról, műhelytitkokról. Ezt a 90perces túrát csak nekünk – Kreatív Kávés festős csapatnak állította össze, Klimtre kihegyezve. Fantasztikus élmény volt hallani/látni, egyetlen másodpercig sem hagyta elkalandozni figyelmünk!

Hazaindulás előtt elsétáltunk a Bécsi Egyetemhez, ahol Klimt botrányba fulladt alkotásai készültek, melyek ügyét még a Bécsi Parlamentben is tárgyalták.