A foglalkozás véget ért

Alkotótábor 2024 tavasz: Őrség (foglaló)

Művészeti előadó
Kezdés
2024.03.20. 15:00
Vége
2024.03.24. 12:00
Cím
Szalafő   Mutasd a térképet

30,000 Ft

Tavaszi alkotótábor az Őrségben, Szalafőn! 5 napos 4 éjszakás táborunkban helyszín inspirálta témákkal várunk, miközben felfedezzük a térséget!

2 készleten

Állapot

A foglalkozás véget ért

2 Eladva

Részletek

Őrségi Alkotótábor 2024. március 20-24

Újabb kalandokra hívunk: tavaszi alkotótáborunk bázisa az ország nyugati védvonala, az erdőkkel bőségesen ellátott Őrség központja, a dimbes-dombos Szalafő.

Öt napos négy éjszakás (ottlavós) táborunkban helyszín inspirálta festői témákat dolgozunk ki. Mindezt vidám hangulatban, támogató alkotóközösségben! Emellett kirándulások alkalmával felfedezzük Szalafő hét dombját és nevezetéssegeit. Meglessük a szalafői bölényeket, megtekintjük a Skanzent, megkóstolhatjuk az őrségi jellegzetes ételeket: egy tál dödöllét és vargányakrémlevest, sőt… „olajütők” is leszünk! Meglátogathatjuk majd az Árpád-kori Veleméri templomot és ikonikus freskóit, valamint termelői piacon is látogatást teszünk, hogy helyi ízekkel és gasztronómiai élményekkel is gazdagodhassunk ottlétünk során.


Huszonhatodik Kreatív Kávé Alkotótábor Szalafőn: tavaszi hangulat, frissítő természet, inspiráló alkotás vár ránk az Őrség szívében! Márciusi, öt napos/négy éjszakás táborunkban tavaszi hangulattal és helyszín inspirálta témákkal várunk! A tábor napjain három részletgazdag festőtémát dolgozunk ki: kettőt akrilfestékkel, egyet pedig olajfestékkel.

Őrségi porta, akril, 30x40cm festőlap

 

Csacsi, akril, 30x40cm festőlap

Cseresznyefavirág. olaj, 30x40cm festőlap

Szalafő hét halmon épült, ún. „szeres település”, mindegyik dombján egy-egy „szer” fekszik: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer illetve Pityerszer. Ha az időjárás is kedvez, végigkiránduljuk ezt a hét dombot a szivecskés tanösvényen, közben benézünk a Skanzenbe (aztán a bázison jól megfestjük a hangulatot), okleveles olajütők leszünk, megkóstoljuk a helyi termelők finomságait, a bölénylesen bölényt lesünk, csacsit is keresünk (hogy az ő portjéját is jól megfesthessük majd a táborban). Ha a csapat és az időjárás is támogatja, a Veleméri templomot is meglátogatjuk. Mészáros Zsuzsi vezetésével teljes táboros napokon (csüt-pént-szombat) meditációt is tartunk. Biztosan eszünk egy tál dödöllét és vargányakrémlevest is… és biztosan sokat fogunk bolondozni is. Töltsünk együtt feledhetetlen napokat, gyűjtsünk élményeket és felfedezőzzünk együtt tavaszi táborunkban!

Ugye Te is el tudod ide képzelni magad? Gyere, tarts velünk! …az Őrség, az alkotás és mi is nagyon várunk!

——

Részvételi díj tartalmazza:

-szállást, adót, fűtést 4 éjszakára 2-3 fős fürdőszobás szobákban (ágynemű és törölköző van),

-négy reggelit és négy vacsorát,

-alkotóprogramokat a 3 meghirdetett téma megalkotásához (instruálás, anyagok – akril és olajfesték, festőlap -, eszközhasználat),

-snack bár a tábor ideje alatt: kávé, tea, víz, snack, gyümölcsök, egyéb folyó italok,

-okleveles olajütő tanfolyam költségét,

-belépőt a Skanzenbe és a Veleméri templomba.

Részvételi díj: 160.000ft/fő 2-3ágyas fürdős szobában. Jelentkezés: 30.000ft foglaló befizetésével. (Fennmaradó 130.000ft rendezése érkezéskor a helyszínen kp-ben történik.) Egyágyas szoba felára: +30.000ft/szoba. (2-3db egyágyas szoba áll rendelkezésre, jelentkezők végleges létszámának függvényében tudunk kialakítani egyágyas elhelyezést.)

Részvételi díj nem tartalmazza:
Ebédek: fakultatívan igény szerint az Őrszem Fogadóban tudunk ebédelni. Mindenki saját ízlése szerint, saját költségen, az étlapról választva. (kb árak: húsleves 800ft, vadragu leves 1100ft, Dödölle tejföllel 1700ft, roston/rántott karaj 2980ft+köret)
Utazás: egyénileg, saját költségen.
Tarts velünk, jelentkezz most!

Szalafő – bázisunk – történetéről egy kis olvasnivaló:

Szalafő a történelmi Őrség egyik legnagyobb települése, Vas megye délnyugati sarkában. Közvetlenül határos Szlovéniával, közel az osztrák határhoz.
Szalafő hét halmon épült, ún. „szeres település”, mindegyik dombján egy-egy „szer” fekszik: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer illetve Pityerszer. A falu őrzi a honfoglalás kori településszerkezetet. Nevét a határában eredő Zala folyóról kapta.
Négyszáz éven keresztül a határvédelmi rendszer fontos részét képezte a település és környéke. A 13. században azonban a kővárrendszer kiépülését követően a gyepürendszer elveszítette hadászati jelentőségét, így a község lakóinak is más megélhetés után kellett nézniük.

A török hódoltság alatt is nehéz időket éltek a helybéliek, mivel a remélt biztonság érdekében a kettős adózás terhét választották. A kivetett adók évről évre növekedtek, így a lakosság megtagadta a fizetést, minek következtében a törökök 1637-ben feldúlták a falut, sok embert megöltek, még többet fogságba ejtettek.
A szalafőiek a török kiűzését követően jobbágysorba kényszerültek, egészen az 1848-49-es szabadságharcig. A kiegyezést követően nyílt lehetősége a lakosoknak saját kezükbe venni településük irányítását.
A szocializmus idején élénk kulturális élet jellemezte a községet, kultúrotthon, iskola, óvoda épült, moziba, könyvtárba jártak az itt élők. Korszerűsítették a közutakat és a vendéglőt.
Szalafő 1978-tól országos jelentőségű természetvédelmi terület, az akkor létrehozott Őrségi Tájvédelmi Körzet része. 2002-ben Nemzeti Parkká nyilvánítják. A terület jelentősége nemcsak táji, természeti értékeiben rejlik, hanem az itt élő emberek életmódjában, környezethez fűződő viszonyában is. Hol is találhatnánk jobb lehetőséget a falusi turizmus kialakulásához, elerjedéséhez!
Több értékes legelő is található Szalafőn, melyek gazdag élővilágnak adnak otthont. A sok csapadéknak és a magas páratartalomnak köszönhetően az erdők alja különféle gombákban rendkívül gazdag, melyeket az itt élők örömmel gyűjtenek, egy részét szárítva tartósítják. A jól ismert gombafajok mellett igazi ritkaságok, az Alpokra jellemző nedű- és csigagombák is előfordulnak itt.
Az Őrség, így Szalafő is kedvelt kirándulóhely, egész évben várja az idelátogatókat. A község nevezetessége a Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol eredeti helyén lehet megszemlélni azt, hogyan és milyen körülmények között éltek a maguk építette lakóházakban a szalafői gazdák, milyen bútorok, használati tárgyak, ruhaneműk jellemezték a múlt század eleji szalafői ember életét.

Pillants be 2023-as tavaszi, Ópusztaszeri táborunkba:

Légy részese az élménynek! Szeretettel várunk tavaszi Alkotótáborunkba! Jelentkezz most!